Musiktips – Nya skivor i september

Förra månaden stod Göteborg i strålkastarljuset, den här månaden stannar vi i Stockholm där två stora favoriter är skivaktuella. Tänk vilken kvalitet som har vaskats fram i södra Stockholm.

Stefan Sundström – Domedagspredikan
(Gamlestans Grammofonbolag)

Nu har förvisso inte Stefan Sundström bott i Farsta på väldigt länge men det var där han växte upp. Fem år har gått sedan hans senaste skiva släpptes. Dessa fem år har ägnats åt tomatodling och miljöaktivism och en del musiksamarbeten. Vi är många som längtat efter att få höra något nytt från Stefan och nu är Domedagspredikan här.

Jag kan tycka att hitlåtarna har blivit färre på de senaste skivorna medan den här skivan är mer jämn. Jag skulle inte haft något emot lite fler tempofyllda låtar men skivan heter trots allt Domedagspredikan och då kanske det ska vara mer cyniskt än glatt. Hur som helst är den andra delen av skivan riktigt bra där jag tycker att “Bakvänd kikare” och “Gud skriver brev” håller riktigt hög klass. Det här är en skiva som förmodligen kommer att växa mer och mer.

Sofia Karlsson – Guitar stories
(Sally Wiola)

Sofia Karlsson slog igenom 2005 med albumet Svarta Ballader där hon tolkar Dan Anderssons alster. På Guitar Stories som släpps på eget bolag medverkar även Mattias Pérez och Daniel Ek. Sofia är sedan länge ett självklart inslag i den svenska folkmusiken och har vunnit flera prestigefyllda priser, bland annat Grammisar i både Sverige och Danmark.

Guitar stories är inspelad live och nyskrivna låtar blandas med covers. Sofia Karlsson är en av Sveriges bästa sångerskor och sättet hon blandar visa med folkmusik är så vackert.

You May Also Like