Hotet mot den fria kulturen fortsätter

Vi har sett det överallt genom åren. Myndigheter och kommuner som gör allt för att stänga ner lokaler där musik och kulturföreningar huserar. Den gemensamma nämnaren är att dessa föreningar verkar för en fri och antikommersiell kultur. Senast i raden står Truckstop Alaska i Göteborg.

Truckstop Alaska är en ideell förening vars mål är att kunna erbjuda sina medlemmar en mötesplats där kulturella och musikaliska aktiviteter står i centrum. De vill helt enkelt vara ett alternativ till de redan etablerade konsertlokaler och fylla det håll som upplevs finnas i Göteborgs utbud. Varje år spelar runt 130 band i deras lokal på Lindholmen.

Natten mot den 21 april började det gå rykten på Facebook om att polisen utförde en razzia på Truckstop Alaska när det amerikanska bandet Weedeater spelade. Det skulle visa sig att ryktena var sanna. Under våren har föreningen kommit med två officiella uttalanden.

Den 25 april, alltså fem dagar efter händelsen skriver de att polisen och flera andra myndigheter besökte evenemanget och beslagtog all öl och förklarade verksamheten olaglig. Detta trots att föreningen varit verksam i 15 år och att polisen hela tiden vetat om Truckstop Alaskas verksamhet.

“Vi kan bara tolka polisens helomvändning i frågan som att någon eller några vill få bort oss härifrån”.

Den 22 maj kom ett nytt uttalande med en uppdatering av situationen. Polisen har ännu inte delgivit föreningen någon misstanke om brott. De har dessutom inte fått någon förklaring varför deras öl beslagtogs då allt ligger under sekretess.

Proletären skriver att i området där Truckstop Alaska har sin lokal ska det byggas en stad för miljonärer, med nordens högsta skyskrapa som kronan på verket. För detta måste området städas upp, och göras rent ifrån ljusskygga element.

Och Truckstop Alaska tror inte att det handlar om föreningens ölförsäljning.

“Tills vi vet, kommer vi helt enkelt anta att de som har kapaciteten att ta det här beslutet, och dessutom tjäna på det ligger bakom tills någon bevisar något annat. Det som står i vår makt att göra just nu är bara att låta sabotören kämpa förgäves med att stänga ner oss. Än har de inte lyckats!”

Efter den årliga Truckstopdagen den 9 juni förklarar Truckstop Alaska att de kommer göra allt för att fortsätta bedriva verksamheten på det sätt den alltid bedrivits. De tänker även bestrida att de kan straffas som en näringsverksamhet. Samtidigt som föreningen kämpar mot myndigheterna finns ett starkt stöd från medlemmarna och de som vill hålla kulturen fri. Bland annat har en namninsamling startats upp med över 3000 underskrifter som ska skickas till kulturministern.

De fullständiga uttalandena från Truckstop Alaska finns att läsa på deras Facebooksida

Foto: Ia Hammar

You May Also Like