Moderaterna har fortsatt förtroende för Karolinskas ledning

Dagens Nyheter har i flera artiklar i veckan gjort ytterligare granskningar av turbulensen kring Karolinska universitetssjukhuset. En utredning om grovt vållande till annans död pågår och flera polisanmälningar har lämnats in om sjukhusledningens hantering av skattebetalarnas pengar.

Karolinska universitetssjukhuset tackade upprepade gånger nej till hjälp utifrån med att operera akut cancersjuka i bukspottkörteln. Veckan före midsommar erbjöd läkare från Danderyds sjukhus operationshjälp, sedan väntetiderna ökat dramatiskt. Trots det tackade Karolinska nej och två personer i kön avled. Hanteringen utreds nu av åklagare som grovt vållande till annans död.

– Flera personer har inte tagit den hjälp man har kunnat få trots att alla vet att man måste agera snabbt. Här kan man skönja att det finns personer som bär ett tydligt ansvar, säger Paul Beijnes vid polisområde syd.

På tisdagskvällen genomförde vårdpersonal en demonstration vid gamla Karolinskas entré i Solna med kravet att sjukhusdirektören Melvin Samsom och sjukhusstyrelsen avgår. Initiativtagare var nätverket “En annan vård är möjlig”. Flera sjuksköterskor har gjort enskilda polisanmälningar både vad gäller dödsfallen och hur skattebetalarnas pengar har hanterats.

En är specialistsjuksköterskan Päivi Viikavaara som anmält den tidigare produktionsdirektören Andreas Ringman Uggla, som tvingades avgå när hans agerande och kopplingar till konsultbolaget BCG kom till kännedom. Anmälan handlar om förskingring och trolöshet mot huvudman, och även för att han använt läkartiteln utan att ha legitimation.

En annan som gjort polisanmälan är ambulanssjuksköterskan Alexandra Ekengren som riktat den mot sjukhusdirektören för hanteringen av vården och ekonomin på Karolinska.

– Det osar en sådan respektlöshet från sjukhusledningen, när man hanterar den här enorma summan pengar så här vårdslöst. Droppen kom när det visade sig att två patienter dött.

Av de politiska partierna har Vänsterpartiet krävt sjukhusstyrelsens avgång medan miljöpartiet vill se en extern utredning.

– Hur har en situation ens uppstått där ett konsultbolag kan använda landstinget som bankomat och fakturera för miljonbelopp utan underlag, säger Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed, och menar att ansvaret ytterst ligger hos Moderaterna.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) säger att hon har fortsatt förtroende för sjukhusdirektören och sjukhusets styrelse, och framhåller att det som är avgörande nu är att sjukhuset har en ledning och styrelse på plats som har fokus på sjukhusets huvuduppdrag.

Läs mer:

You May Also Like