Foto: MasterTux /Pixabay.com (Ord kan leda till kulor men kulor leder till tystnad. Tystnaden kan bara brytas med diplomati.).

Militära vapen från Ukraina smugglas till Finland och andra EU-länder

När tillgängligheten av militära vapen ökar så ökar också risken för vapenstöld av kriminella gäng.

Så blev det efter krigen i Jugoslavien och Balkan under 1990-talet. Då flödade militära vapen in i många länder. Inte minst Sverige. Många av de vapen som används i kriminella sammanhang i Sverige kommer just från kriget i Jugoslavien.

Samma “utveckling” syns redan från kriget i Ukraina. Enligt Centralkriminalpolisen (CKP) i Finland finns sådana vapen i omlopp i Finland:

“Vi ser tecken på att sådana vapen redan finns i Finland. Vapen som levererats till Ukraina har även hittats i Sverige, Danmark och Nederländerna”, säger Christer Ahlgren, chef för underrättelsetjänsten för organiserad kriminalitet på CKF till Yle.

Det handla om militära vapen som automatgevär, pistoler och granater. Men även raketgevär från Ukraina har påträffats i EU-länder.

Bakom smugglingen står organiserade kriminella nätverk som förbereder en lukrativ verksamhet med vapenförsäljning efter kriget.

“I Finland är tre stora motorcykelgäng verksamma som i hög grad är internationella, kriminella organisationer. En av dem är Bandidos MC, som har en avdelning i varje större ukrainsk stad”, säger Christer Ahlgren.

I en artikel i Aftonbladen 3 juni i år varnades för den här utvecklingen:

“Baserat på erfarenheter kan vi säga att den höga tillgängligheten av vapen i Ukraina kommer att resultera i en spridning av olagliga vapen efter kriget…
Priset på vapen är högre i Europa än övriga delar av världen och skandinaviska länder sticker särskilt ut…
Vi kommer att se en liknande tillströmning av olagliga vapen, vilket kommer att stärka organiserade brottsliga grupper i Europa”, säger Interpolchefen Jürgen Stock till Aftonbladet.

Det är inget nytt att vapen på olika vägar letar sig fram där de är som mest eftertraktade. Det finns många exempel på att vapen som exporterats från Sverige sålts vidare och dyker upp där det inte var tänkt.

Rysslands angreppskrig mot Ukraina är fruktansvärt, lika fruktansvärt som alla andra krig.

Ukraina har sin fulla rätt att försvara sig. Men man ska ha med i bilden myntet har en baksida. Där det finns gott om militära vapen finns det även kriminella gäng som har som affärsidé att stjäla eller köpa vapen, som sedan smugglas vidare där de kan säljas med god vinst.

Den enes död den andres bröd.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like