Skärmdump från overshootday.org

Idag är den ekologiska skuldens dag

Idag 29 juli, är det “Overshoot Day”. Även kallad “Den ekologiska skuldens dag”. Det är den dag då vi människor på jorden tagit ut så mycket resurser från jorden som våran planet “orkar med” under ett år. Detta enligt beräkningar från Global Footprint Network och Världsnaturfonden.

Resten av året tär vi på resurserna, det vill säga vi suger ut mer av naturtillgångar är var jorden kan producera på ett år

I den rika delen av världen förbrukar vi lika mycket som om vi hade 4 jordklot till vårt förfogande.

Det här är en form av “Ebberöds bank” som naturligtvis inte är hållbart i längden. Ett system och en livsstil som kräver ständig ekonomisk tillväxt är ohållbar.

Det krävs radikala förändringar av vad som produceras och vad som konsumeras. Överflödet hos den rika lilla klicken här på jorden måste radikalt begränsas. Det räcker inte med några symboliska handlingar som att “återanvända” plastpåsarna, att källsortera och att “klimatkompensera” för flygresor och därmed tro att detta räcker.

Det är bara att titta på hur konsumtionssamhället sväller ut över alla rimliga gränser. Julhandeln som årligen slår nya rekord. En massa kläder och skor vi köper, trots att vi redan har en massa kläder och skor. Vi har så mycket kläder att vi inte ens hinner använda dem vi redan har.

Och ständigt nya mobiltelefoner, därför att den gamla bli “omodern” efter något år. Och platt-tv-apparater som ska vara allt större, så att de helst ska täcka hela väggen i vardagsrummet.

Och alla flygresor “till solen”. Weekend-shopping till London. Ja till och med weekend-shopping till New York för att köpa exlusivt smink och en ny handväska.

För att inte tala om den rika delen av medel- och överklassen som fullständigt badar i vulgärt leverne. Egen helikopter. Lyxbåtar. Flera lyxbilar på garageuppfarterna. Swimmingpooler. Och så vidare.

Överklassens snorungar som beställer champagne i Båstad, som de sedan bara häller ut, bara för att visa att de kan för att de är så rika.

Huvudansvaret för de här galenskaperna vill jag dock lägga på de företag som producerar alla varor och tjänster. Många gånger varor och tjänster som vi inte ens behöver, men som man genom “mördande reklam” skapar behov av.

Det borde också vara kriminaliserat att med avsikt tillverka undermåliga saker som har kortare livslängd än vad de hade behövt ha. Och varor som inte går att reparera, eller som är så dyra att reparera att det framstår som ”billigare” att köpa nytt.

Kort sagt – det är den eviga och heliga tillväxten i den nyliberala ekonomin som är ett av de största hindren för hushållning av jordens begränsade resurser.

Även på den politiska nivån måste ställas krav. Hårdare regler och lagar för vad som får, och inte får, tillverkas.

Det är väl som att svära i kyrkan om man säger att det krävs någon form av planerad ekonomi? Den planlösa ekonomi vi nu har lär inte kunna lösa de här stora och livsavgörande frågorna.

Även minskade klyftor mellan fattiga och rika är nödvändigt för att få sans och balans vad gäller förbrukning och fördelningen av jordens begränsade resurser.

Och ett mänskligare samhälle utan stress och konkurrens. Människor som trivs och njuter av livet har inget behov av bilar med 450 hästkrafter som gör 0-100 på 3.7 sekunder och har en toppfart på 290 km per timme.

Rolf Waltersson

Här Lars Forsells översättning, som Jan Malmsjö sjunger:

Du snurrar, min jord, som en stjärna
Du virvlar i vind som en tärna
Som fartyg har virvlande tärnor
har jorden en snurra av stjärnor

Snurra min jord
låt mig följa med dig
Jag är lika värnlös som du
Snurra min jord
du får inte ge dig
Jag vet ingen stjärna som du
Snurra och dansa med oss
fast vi är bara bloss som du
Du skälver min jord
som du själv är ombord, min vän
Natten söker alltid dagen

Du välver, min jord, omkring solen
Du skälver en sträng på fiolen
som världskrigen stämmer i anden
och världsalltet klämmer i handen

Snurra min jord
låt mig följa med dig
Jag är lika värnlös som du
Snurra min jord
du får inte ge dig
Jag vet ingen stjärna som du
Ja, lika lite som du
vet varför det blir som nu
Du är vad du bär
och hur det än är, min vän
Natten griper efter dagen

Det virvlar av nätter kring jorden
Och hån heter rätten på borden
Det brusar i stjärnkammarakten
Vem lånar en ljusstund åt makten

Snurra min jord
låt mig följa med dig
Jag är lika värnlös som du
Snurra min jord
du får inte ge dig
Jag vet ingen stjärna som du
Snurra så följer jag med
jag vill leva i fred som du
Jag tror på dig jord
och jag följer din stjärnas lag
Gärna natt, men natt blir kanske dag

Lars Forssells tolkning av visan Elle tourne la terre – Låtskrivare: Léo Ferré – Källa: Musixmatch

You May Also Like