Bildkälla: palestinagrupperna.

Märkliga frågor från journalister och medier – “Varför får attacken mot hjälparbetare i Gaza så stor uppmärksamhet?”

Jag såg nyhetssändningen 4 april kl 10 på TV4. Ett av inslagen handlade om Israels blodiga attack i Gaza då en bilkonvoj bestående av tre bilar från hjälporganisationen World Central Kitchen (WCK) blev bombad och sju hjälparbetare mördades.

Trots att WCK i förväg meddelat israeliska myndigheter att man skulle göre den här förflyttningen, blev konvojen bombad. WCK:s färgstarka logga var tydligt markerad på fordonens tak, så det gick inte att ta miste.

De sju dödade är hjälparbetare från Australien, Kanada, Polen, Storbritannien, USA, samt en palestinier

Det här får “en hel värld” att reagera. Till och med USA:s president Biden säger att han är ”rasande och chockad” och att detta inte är en isolerad händelse.

Från Storbritannien framför man anklagelser om folkrättsbrott, och oppositionen (Labour) vill stoppa vapenförsäljningen till Israel.

“FN larmar: Vapenleveranser till Israel kan strida mot internationell lag”, är rubriken i en låst artikel i dagens Nyheter2024-02-25.

Tre av de länder som nu fått hjälparbetare dödade säljer vapen till Israel. Det är USA (som står för 70 procent av Israels vapenimport), Kanada och Storbritannien.

Kan lägga till att även Sverige säljer vapen till Israel. Sverige köper också vapen från Israel mitt under pågående förintelse av Gaza. (se lästips eFOLKET)

När nu TV4 tar upp det här i sin nyhetssändning ställer ett av nyhetsankaret, minns jag rätt var det Anders Kraft, den någon märkliga frågan till “sin” utrikesreporter i Israel., som heter Fredrik nånting:

Varför får den här attacken mot hjälparbetarna så stor uppmärksamhet?”

Det borde väl vara en självklarhet att man reagerar både med ilska och sorg över brutala bombningar som drabbar oskyldiga civila, kvinnor och barn. 33 000 har dödats, varv närmare hälften barn. 10 000 saknas. Svälten breder ut sig på grund av Israels blockad. Man bombar bostäder, sjukhus och ambulanser. Och, som i det här fallet, en hjälporganisation som vill förse de lidande med mat. Samtidigt som vi vet att antalet dödade hjälparbetare sedan oktober förra året uppgår till omkring 200, vilket är historiskt exempellöst.

Frågan är lika relevant som om man skulle fråga; “Varför får Rysslands invasion av Ukraina så stor uppmärksamhet?”

Jag är ingen “skjutjärnsjournalist”. Men jag hade ändå snabbt kommit på några frågor som skulle vara mer relevanta. Till exempel:

Varför säljer USA och Storbritannien (men även Sverige och andra länder) vapen till Israel mitt under brinnande förintelse av Gaza?”. En vapenhandel som dessutom kan strida mot internationell lag.

Upprördheten blir ju bara en läpparnas bekännelse om man samtidigt beväpnar de som man nu anklagar för folkrättsbrott.

När man beväpnar Israel är man, enligt min mening, delansvarig för hur vapnen används. Det är inte bara mördarna som är skyldiga. De som beväpnar mördarna har också ett ansvar.

Varför ställer inte den ”kritiska” journalisten frågan; “Varför beväpnar ni Israel nu när vi ser mitt framför våra ögon hur de används?”

Kan ju lägga till att från Sverige exporteras kikarsikten, en form av lasersikten, till Israel. Det är lasersikten som illegala bosättare använder på sina gevär när skjuter prick och fördriver palestinier från Västbanken för att upprätta nya illegala bosättningar.

Men i media heter det ofta att bosättarna “försvarar sig” mot ilskna palestinier som inte finner sig i att bli fördrivna från sina hem. (se lästips eFOLKET)

Jag vill ta upp en annan jämförelse. I sak en bagatell jämfört med kriget mot Gaza. Det var när simmerskan Sarah Sjöström medverkade i ett underhållningsprogram och fick frågan från programledaren; ”Blir du också skrynklig på fingertopparna när du ligger länge i vattnet?”.

Eftersom jag har “ett horn i sidan” mot Sarah Sjöström för att hon ställer upp som ”ambassadör” och gör reklam för spelbolag hade jag, om jag fått möjlighet att ställa en fråga till Sarah Sjöström, ställt en helt annan fråga.

Rolf Waltersson

Lästips:

Hjälpchefens ilska mot Israel: “Var inte otur”. – HD. 2024-04-04

Kolonialstaten Israels angrepp på hjälparbetare är ett led i fördrivningen av det palestinska folket – eFOLKET, 5 april 2024

Gaza bombas till grus och aska och Sverige sluter vapenavtal med Israel – eFOLKET, 5 januari 2024

World Center Kitchen – Wikipedia

En fråga jag inte skulle ställa till Sarah Sjöström – eFOLKET, 30 oktober 2019

You May Also Like