Fristadstorget den 8 mars – början till en nödvändig stor folkrörelse. Nästa steg: Manifestation på Fristadstorget fredagen 15 mars klockan tre (15:00). Eskilstuna då en av 490 städer i 57 länder! Foto: Rolf Waltersson.

Många arrangemang i Eskilstuna den 8 mars

Ett bedrövligt väder hindrade inte att många slöt upp på de aktiviteter som organiserades på Kvinnodagen, 8 mars.

Den som kunde fick ta sej mellan de olika lokalerna. ABF-huset, Contrast, Stadsmuseet, Stadsbiblioteket och Konstmuseet.

Dokumentären om Moa Martinson som visades på förmiddagen på ABF fick mycket beröm av deltagare som eFOLKET talade med. Liksom Antikvarie Sanna Nyholts föreläsning om Kristina Ribbing, godsägaränka som levde på Sundbyholms slott under 1600-talet. Den föreläsningen kunde man höra på Stadsmuseet.

Karin Kajjan Anderssons föreläsning om kroppshets berömdes också av deltager vi intervjuade.

Linda Westerlund Snecker. Foto, samtliga bilder: Rolf Waltersson. Text Peter Widén.

Vi från eFOLKET valde att lyssna på “Rättspolitik, strukturell rasism ur ett feministiskt perspektiv” med Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson i riksdagen och Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna. Snecker pekade på segregationens nedbrytande effekter och hur nödvändigt det är att bryta den och bekämpa den sociala utsattheten.

Klockan tre drog eFOLKET-medarbetarna ut på Fristadstorget för att träffa de klimataktivister som nu varje fredag i Greta Thunbergs anda demonstrerar mot den politik och livsstil som idag håller på att leda oss ini en katastrofal klimatförändring. En tapper skara som i bedrövligt väder delgav förbipasserande Eskilstunabor sitt budskap.

Den 15 mars arrangeras protestmanifestationer mot klimatförändringen i 490 städer i 57 länder! Eskilstuna och Fristadstorget är en av platserna! Slut upp klockan tre!

You May Also Like