Man måste se bra ut

Man måste se bra ut. I alla fall när man kör bil. Smutsiga rutor är en trafikfara. För att hålla framrutan ren, framför allt när det är vinter, slaskigt och saltade vägar och för att behållaren med vatten inte ska frysa måste man blanda till spolarvätska som består av sprit. Bland annat etanol.

Jag åkte till bensinmacken för att köpa spolarvätska. Redan utanför entrédörren var det uppbullat med massvis dunkar “färdigblandad” spolarvätska. Inne i butiken möttes man direkt av ytterligare travar med “färdigblandad”.

De fanns i 4-litersdunkar och kostade 92 kronor.

“Färdigblandad” spolarvätska innebär att den klarar -18 grader. Då är blandningen 1 del spolarvätska och 2 delar vatten. Således 66 procent vatten och 33 procent sprit.

Den som är uppmärksam noterar att jag “slarvat bort” 1 procent eftersom 66+33 = 99. Men det är bara för att undvika en oändlig radda decimaler.

Eftersom det sällan är -18 grader i min del av landet, ville jag köpa “koncentrerad” spolarvätska för att blanda efter eget behov.

Efter att ha letat runt lite i butiken hittade jag i “de bakre regionerna” ett skåp med “koncentrerad” spolarvätska.

Priset var 169 kronor för en likadan 4-liters dunk.

Jag köpte en dunk av varje sort för att kunna sitta i lugn och ro hemma och räkna och begrunda. Vad jag kom fram till är att:

Priset för själva spolarvätskan i den färdigblandade dunken är 69,70 kronor per liter. Men då får man 66 procent vatten “på köpet”

Priset för den koncentrerade spolarvätskan är 42,25 per liter.

En ganska avsevärd skillnad. Man kan påstå att det är en rejäl smyghöjning att sälja “färdigblandat” som till 66,66666666…. procent består av vatten.

Eftersom jag sällan behöver en blandning som klarar -18 grader, blir det för min del ännu billigare att köpa koncentrerad spolarvätska.

Nu handlar det som bilägare kanske inte först och främst om prisskillnaden mellan färdigblandad och koncentrerad spolarvätska, eftersom spolarvätskan är en försvinnande liten del av vad det kostar att ha bil.

Men ändå – jag tycker det är fräckt att ta så mycket betalt för vatten.

Det största problemet är frakterna. Det här innebär att stora mängder vatten fraktas på lastbilar och långtradare kors och tvärs i vårt stora och avlånga land.

Frakter som är helt onödiga. Om man bara sålde koncentrerad spolarvätska skulle det innebära ett litet bidrag till att minska onödiga transporter.

PS. Någon uppgift om jämförelsepris fanns inte. Så för den som vill tänka på både pengar och miljö fanns ingen ledtråd.

Men bara hur man exponerade spolarvätskan vid bensinmacken visar att man helst vill sälja den “färdigblandade” som kostar mycket mera.

Rolf Waltersson

You May Also Like