Selahattin Demirtaş, ledare för den svenska socialdemokraternas och Vänsterpartiets turkiska systerpart HDP; i fängelse sedan 2016.

Magdalena Anderssons svek mot partiledarkollegan Selahattin Demirtaş har uppmärksammats och upprört

Bluffar statsminister Magdalena Andersson för att slippa svara på en känslig fråga om fängslad oppositionsledare i Turkiet?

I Ekots partiledarutfrågning 9 augusti fick Magdalena Andersson frågan om hon anser att den fängslade kurdiska oppositionsledaren Selahattin Demirtaş ska släppas fri.

Selahattin Demirtaş är ledare för för det pro-kurdiska partiet HDP och en av de cirka 5 000 politiska fångarna i Turkiet:

Han greps 2016 och har sedan dess varit fängslad, anklagad för att ha hånat Turkiets president Erdogan, samt för att ha haft kontakt med militanta kurdiska grupper”, skriver SvD 2022-08-09

Till saken hör att socialdemokraterna sedan många år sett HDP som sitt systerparti. 2015 var Selahattin Demirtaş i Sverige där han bland annat träffade dåvarande utrikesminister Margot Wallström. I samband med det mötet skriver Aftonbladet 21 augusti 2015:

Han är mannen som president Tayyip Erdogan vill tysta. Därför var det en tydlig signal från utrikesminister Margot Wallström att ta emot Selahattin Demirtaş i Arvfurstens palats.

En signal om att Sverige ser det prokurdiska partiet HDP som en viktig kugge i den turkiska demokratin inför det nyval som väntas i november…”.

Så sent som i januari år krävde nuvarande utrikesminister Ann Linde att Turkiet bör släppa den fängslade oppositionsledaren Selahattin Demirtaş.

Även Europadomstolen har fördömt fängslandet av Demirtaş och kräver att han ska friges:

Släpp Demirtaş, kräver Europadomstolen”, är rubriken i en artikel i Aftonbladet 20 november 2018.

Aftonbladet 21 augusti 2015. Avfotograferat från dataskärm.

Trots alla skriverier om den fängslade HDP-ledaren Selahattin Demirtaş i svenska media, trots att han tagits emot av förre utrikesminister Margot Wallström, trots att UD kallat upp Turkiets ambassadör för att protestera mot fängslandet av Demirtaş, trots att nuvarande utrikesminister Ann Linde krävt hans frigivning, trots att Europadomstolen kräver hans frigivning och trots att hennes parti tillsammans med Amineh Kakabaveh undertecknat ett uttalande med kravet på frigivning av Demirtaş, kan nu inte Magdalena Andersson svara på frågan om den fängslade HDP-ledaren ska friges:

Jag är inte insatt exakt i detaljerna i bakgrunden om Ann Lindes uttalande och bakgrunden till hans fängslande, så jag hade velat bakgrundskolla upp det innan jag svarar på frågan, säger Magdalena Andersson i partiledarintervjun i Sveriges Radio den 9 augusti.

Nu antar jag att journalisterna gör sitt jobb. Att de återkommer till Magdalena Andersson när hon hunnit göra sin “bakgrundskoll”. Att de ställer samma fråga igen:

“Delar du utrikesminister Ann Lindes uppfattning att Turkiet ska frige den fängslade HDP-ledaren Selahattin Demirtaş?”

Frågan borden nog också ställas till Ann Linde om hon fortfarande anser att Demirtaş ska friges. Det är ju “andra tider nu” med tanke på Nato-medlemskap och “anpassningen” till Erdogans förföljelse av kurder i Turkiet och hans hot att ännu en gång invadera norra Syrien

I samband med att Magdalena Andersson godkändes av riksdagen som statsminister undertecknade socialdemokraterna ett gemensamt uttalande, med Amineh Kakabaveh. Ovan ett citat ur texten (de avslutande raderna), och socialdemokraternas partisekretare Tobias Baudins namnteckning.Trots att texten tillkom med anledning av säkrandet av Magdalena Anderssons tillträde som regeringschef, låtsas hon nu inte ens känna till varför Demirtaş är i turkiskt fängelse.

Även de övriga partierna som vill att vi ska gå med i Nato borde få svara på samma fråga:

“Tycker ni att Selahattin Demirtaş ska släppas fri?”

Och även om de borgerliga partierna inte får frågan från journalister, kunde de går och “frivilligt” säga vad det tycker om fängslandet av Demirtaş. Kanske även kommentera att Turkiet har cirka 5 000 politiska fångar.

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling har riktat hård kritik mot Magdalena Andersson:

Jag tycker det är väldigt oroande att man idag tar ytterligare ett kliv bort från de saker man stått för, för ett svenskt Natomedlemskap och för att blidka den turkiska regimen. Ska man vara en stark företrädare för demokrati måste man också kunna säga att det är fel att gripa oppositionsledare och slänga dem i fängelse, säger Håkan Svenneling till TT Nyhetsbyrån.

Lyssna på Magdalena Andersson:

Rolf Waltersson

Lästips:

Av en tillfällighet hamnade reklamen för Magdalena Anderssons tal i Göteborg tillsammans med  artikeln med rubriken Släpp Demirtaş, kräver Europadomstolen. Avfotograferat från dataskärmen.

You May Also Like