Bild från HDPs kongress i Ankara 5 juli 2022.

Offrar Socialdemokraterna sitt systerparti HDP i Turkiet för att gå Erdogan till mötes?

Egentligen är rubriken med ett frågetecken en aning “försiktig”. Man kan lika gärna påstå rakt ut – Socialdemokraterna offrar sitt systerparti HDP för att gå Erdoğan till mötes i förtrycket av kurderna för att vi ska godkännas som Nato-medlem.

Socialdemokratiska Arbetarpartiet i Sverige och Folkens demokratiska parti (HDP) har under åren haft täta kontakter med varandra. Så här skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande 20 augusti 2015:

Den 20 augusti besöker, på inbjudan av Olof Palmes Internationella center och Socialdemokraterna, det turkiska socialdemokratiska partiet HDP:s ordförande Selhattin Demirtas Sverige. Under besöket kommer Selhattin Demirtas att träffa bland andra utrikesminister Margot Wallström samt representanter för Socialdemokraterna. Demirtas har en bakgrund som jurist och engagerad aktivist för mänskliga rättigheter.

HDP har med sina 13% i senaste valet gjort en historisk valrörelse. Genom att samla framförallt socialdemokrater och väljare från de etniska minoriteterna klarade de den höga parlamentsspärren (10%. min anmärkning). Sedan valet den 7 juni i år har relationen mellan det styrande AKP partiet och HDP försämrats kraftigt. Möjligheten för progressiva och fredssträvande rörelser att verka fritt har sedan dess kraftigt begränsats, Samtidigt har den turkiska regeringen återupptagit sina väpnade aktioner mot den av EU terrorstämplade organisationen PKK. HDP har redan från början varit tydliga med sina krav att både Turkiet och PKK ska lägga ner sina vapen och återuppta fredsförhandlingar.

Vi står bakom vårt systerparti HDP och det kurdiska folket, liksom alla de progressiva krafter i Turkiet och Mellanöstern som kämpar för en rättvis fred, försoning och respekt för alla människors lika rättigheter, utan åtskillnad för etniska eller politiska tillhörigheter, säger Carin Jämtin, partisekreterare Socialdemokraterna.

– Vårt systerparti HDP har en viktig roll att spela som företrädare för stärkta medborgerliga rättigheter och som en bedrivare av fredsförhandlingarna mellan PKK och Turkiska regeringen, säger Jens Orback, generalsekreterare vid Olof Palmes internationella center.

Så sent som i november 2021 skrev Socialdemokraterna och deras partisekreterare Tobias Baudin på partiets hemsida:

Vi noterar hur vårt systerparti HDP i Turkiet fortsätter att kämpa med demokratiska medel och stöder deras kamp för kurdernas rättigheter, och vi kräver att partiledaren Selhattin Demirtash friges”.

Till saken hör att många av HDP:s medlemmar och förtroendevalda nu sitter i turkiska fängelser. Enligt riksdagens “politiska vilde”, den oberoende socialistiska ledamoten Amineh Kakabaweh har;

 – Erdoğan fängslat 5 000 folkvalda politiker och medlemmar i HDP. Flera hundra kurdiska kommunfullmäktigeledamöter och kommunalråd från HDP har ersatts med regimens egna män medan de folkvalda sitter i fängelse utan rättegång, skriver Amine Kakabaweh i en riksdagsinterpellation till utrikesminister Ann Linde (S).

Idag är tongångarna annorlunda när det gäller SAP och HDP eftersom HDP finns med på Erdogans och Turkiet lista över terrororganisationer. Man kan säga att det är knäpptyst från socialdemokratiskt håll.

Så här skriver Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, i en debattartikel i Expressen.

“I helgen besökte jag det prokurdiska partiet HDP:s kongress i Ankara. Många bedömare oroas över att detta kan vara partiets sista kongress, då partiet hotas av nedstängning från Erdogans regim. Sedan 2016 har tusentals medlemmar och lokalpolitiker så väl som de tidigare partiledarna arresterats.

Trots att HDP står både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna nära och trots att Socialdemokraterna tidigare brukat besöka kongresserna, var jag denna gång ensam på plats från Sverige. Det säger någonting om regeringens plötsliga omsvängning”, skriver Håkan Svenneling (V).

Håkan Svenneling vid HDP:s kongress i Ankara 2022.

Nu tycks det ha gått så långt att socialdemokraterna “offrat” kontakter och samarbete med sitt systerparti HDP för att inte “störa” förhandlingarna mellan Sverige och Turkiet gällande Nato-medlemskapet eftersom HDP finns på Erdoğans lista över terrororganisationer.

Och man gör det i ett läge där kurderna behöver allt stöd i sitt försvar mot den turkiska statens repression.

Vid parlamentsvalet i Turkiet 2015 röstade turkiska medborgare bosatta i Sverige. Resultat för de största partierna där HDP blev störst:

  • HDP 43,3%.
  • APK 34,0% (Erdoğans konservativa och alltmer öppet islamistiska parti).
  • CHP 12,4% (Republikanska folkpartiet, ett vänsterparti).
  • MHP 8,3% (ett högerextremt parti, näst intill fascistiskt).

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like