Från rök fritt till rökfritt

Jag minns från när jag var liten att det röktes överallt. Folk bolmade på cigaretter både inomhus och utomhus. Vid matbordet, i bilar, på arbetsplatser, ja i stort sett överallt. Det röktes även när barn var närvarande.

Det berodde främst på att man inte var medveten om rökningens hälsorisker. Eller så visste man, eller i alla fall anade, men struntade i riskerna.

Tobaksreklamen visade “folk i farten” som rökte Kent. Kändisar medverkade i cigarettreklam. Till och med läkare gjorde reklam för rökning. Från tobaksindustrin gjorde man allt för att få folk att röka.

Jag minns att man lanserade en “damcigarett” för att öka rökningen bland kvinnor. Det var en cigarett som var smalare och längre (164 mm) som skulle se “elegantare” ut, ungefär som om man rökte med ett elegant cigarettmunstycke. Och det tillverkades “cigarettfodral för damer. Lätt aluminiumfodral för 20 cigaretter – finns i färgerna lila och roséguld”.

Förbud mot tobaksreklam infördes i Sverige så sent som 1990-talet.

När jag var liten rökte mina föräldrar. Det röktes även i bilen. Jag minns att man ibland öppnade den lilla rutan vid framdörren. Men det gjorde ingen skillnad.

Jag satt i baksätet och drog i mig röken som passiv rökare. Jag aldrig har rökt. Jag har inte ens haft en cigarett i munnen under mitt 78-åriga liv. Men jag fått i mig en hel del tobaksrök som passiv rökare främst under mina barn- och ungdomsår.

Men tiderna har förändrats. Rökandet är på tillbakagång. På 1970-talet låg rökningen på cirka 35 procent av den vuxna befolkningen. Nu är den nere på 6 procent.

Det har införts rökförbud på de flesta inomhusplatser. Nu är det rökfritt på krogar och restauranger sedan 2005.

Ni minns kanske rubrikerna och skriverierna “Oro i krogbranschen inför nytt rökförbud”. Det var när det även infördes rökförbud på uteserveringar 1 juli 2019.

Men det gick bra. Jag tror inte en enda krog eller restaurang har fått bomma igen på grund av rökförbudet. Snarare tvärtom. Nu när det är rökfritt kan man ta med barnen på restaurang. För att inte tala om vad det innebär för de anställda att slippa jobba i rökiga miljöer.

Åter till min barndom. Det röktes överallt. Det fanns inte “på kartan” att avstå av hänsyn till andra.

Jag såg en gammal svensk film sent på kvällen. En “drama” på högfjällshotell i vintertid. Där röktes det hela tiden. Män och kvinnor rökte lika “friskt”. Till och med i skidbacken var det cigarett eller pipa i munnen.

Som sagt. Vi har gått från rök fritt till rökfritt.

Sverige tillhör de länder där tobaksrökning är som lägst. Men “rökning dödar” fortfarande, som det står på cigarettpaketen…Den dödar både aktiva och passiva rökare.

Tittar på på Europa ser toppen på fimpberget ut så här år 2017:

Bulgarien 28%
Grekland 27%
Turkiet 27%
Ungern 26%

Lägst andel rökare finns i:

Danmark 14%
Norge 13%
Finland 13%
Sverige: ligger lägst med 10%

Som jag skrev inledningsvis är rökningen i Sverige nu nere på 6 procent enligt Folkhälsomyndigheten.

Det krävs tillstånd att få sälja tobaksvaror. Ibland dras tillstånd in. Ofta därför att butiker avslöjats för försäljning av smuggelcigaretter.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like