Klasskonfrontationen tilltar i Brasilien. Nedan: Lulas tal till folket och Dick Emanuelssons kommentar.

Lulas ord till folket. Nu står klass mot klass i Brasilien.

“Ju fler dagar de håller mig fången, desto fler ´Lulas´ kommer att födas i detta land”

Lulas ord till Brasiliens folk innan han fängslades på lördagskvällen, den 7 april 2018:

Jag drömde att det skulle vara möjligt att regera och inkludera bland annat miljontals fattiga, att det var möjligt för en metallarbetare utan universitetstitlar att kunna skriva in svarta på universiteten. Jag begick brottet att skriva in fattiga på universiteten, att skapa förutsättningar för att fattiga skulle kunna äta kött och resa med flyget. Det är det brottet jag anklagas för. Jag drömde, att om det är mitt brott, kommer jag att förbli en brottsling!

Jag kommer att presentera mig hos polisen med rest huvud. Historien kommer att visa, att de som begått ett brott var de som anklagade mig. Jag förlåter dem inte för att de inför samhället hävdat att jag är en tjuv.

Jag står inte över rättvisan. I annat fall hade jag inte grundat ett politiskt parti. I stället hade jag föreslagit att göra revolution.

Åklagaren säger att han inte har några bevis, men att han är övertygad (om min skuld). Han kan behålla sina övertygelser för sina medbrottslingar. Vad de inte inser är att ju mer de attackerar mig, desto mer växer mitt förhållande med det brasilianska folket.

Statskuppen upphörde inte med (avsättandet av) Dilma. Statskuppen kommer bara upphöra när de lyckas förhindra min (president)kandidatur. Deras dröm är bilden av Lula som fånge. De kommer uppnå en multiorgasm med fotot av mig som fånge.

Jag kommer att hörsamma ordern för att ta mitt ansvar, eftersom de är omedvetna om att landets problem inte handlar om Lula utan folkets medvetenhet. Det räcker inte att hindra mig från att vandra genom landet, för det finns många som är villiga att gå.

Jag kommer att hörsamma ordern om att gå i fängelse. Och alla ni kommer att gestalta Lula och kommer vanda över hela landet. Jag är inte längre en människa, jag är en idé. Vi ska alla kalla varandra Lula. De ska veta att en kämpes död inte bromsar Revolutionen.

Folk uppmanar mig att gå till Bolivias eller Uruguays ambassader. Men det är inte min stil. Jag kommer att konfrontera dem genom att titta dem i ögonen. Desto fler dagar de håller mig fången, desto fler ´Lulas´ kommer att födas i detta land. Jag kommer att komma ut ur det här bättre och starkare. Jag kan inte betala den tacksamhet, tillgivenhet och respekt som ni har gett mig.

De mäktiga kan bryta av en, två eller hundra rosor, men de kommer aldrig kunna förhindra vårens ankomst. De kommer inte kunna säga att jag har flytt eller gått under jorden. Jag är inte rädd för dem. Gör vad ni vill! Jag ska bevisa min oskuld.

LULA LIBRE!!!

Är nu parollen och budskapet från det enkla arbetande brasilianska folket. Efter att flera höga generaler i den brasilianska armén hade hotat Brasiliens Federala Högsta Domstol med “plikten att återställa ordningen”, vilket i klarspråk betyder en militär statskupp, röstade de elva domarna med sex röster mot fem att Lula ska fängslas och tillbringa tolv år och en månad i ett brasilianskt fängelse. Brottet? En påstådd lägenhet som Lula sägs ha fått i mutor av ett brasilianskt företag.

Men det finns inte ett enda bevis och domaren Sérgio Moros´ förhör av Ignacio ´Lula´ da Silva förra året, vilket vi återigen publicerar i länken nedan, kan vara en obegriplig illustration på hur den latinamerikanska högern, uppbackad av USA & Trump, griper tag i juridiska halmstrån som de processar inom den juridiska apparaten som av klassmässiga skäl alltid har varit ett redskap för den ekonomiska makten och därmed den politiska högern på kontinenten.

Brasilien är inget undantag, men det är att notera att det handlar om en djupt splittrad Högsta Domstol som bara fick en rösts övervikt för att stoppa Brasiliens mest populära presidentkandidat i presidentvalet i oktober i år, därav generalernas otålighet om att pressa domstolen och förhindra att de fattigas president återväljs av folket.

Och i morse, fredag, var de jordlösa rörelse MST ute på vägarna som blockerades med brinnande bildäck. Det här kan vara inledningen till en intensifierad skärpt kamp mellan de demokratiska krafterna och den skamfilade korrumperade politiska elit i den brasilianska kongressen, som först avsatte Dilma Rousseff, som valdes av 53 miljoner brasilianer och som nu också har agerat för att stoppa Lula till att bli president.

Domaren Sérgio Moros förhör med Ignacio ´Lula´ da Silva:

SM: – Är lägenheten Er?

Lula: – Nej.

– Säkert?

– Säkert.

– Då är den inte Er, inte ens lite?

– Nej.

– Inte lite?

– Nej.

– Så Ni förnekar alltså att den är Er?

– Jag förnekar det.

– Och när köpte Ni den?

– Jag har aldrig köpt den.

– Och hur mycket kostade den?

– Inget.

– Och sedan när förfogar Ni över den?

– Sedan aldrig.

– Så den är inte Er?

– Nej.

– Är Ni säker?

– Det är jag.

– Berätta för mig: Varför valde Ni den lägenheten och inte någon annan?

– Jag valde den inte.

– Valde Er fru den?

– Nej.

– Vem valde den?

– Ingen.

– Och varför köpte Ni den?

– Jag köpte den inte.

– Gav eller skänkte de den till Er.

– Nej.

– Och hur fick Ni den?

– Det är inte min.

– Förnekar Ni att den är Er?

– Jag har redan sagt det.

– Svara på frågan!

– Jag har redan besvarat den.

– Förnekar Ni?

– Jag förnekar.

– Så den är inte Er. . .

– Nej.

Lula: – Herr Domare; har Ni något bevis på att lägenheten är min, att jag har bott i den, att jag övernattat där någon gång, att min familj har flyttat in? Har Ni något kontrakt, en underskrift av mig (som styrker det), ett kvitto, en banköverföring, något?

Domaren: – Nej, det är därför jag frågade Er.

Lula: – Och jag har redan svarat.

Detta är inte ett skämt, det är domare Sérgio Moros förhör av Lula Da Silva.

Dick Emanuelsson 180407

You May Also Like