Jair Bolsonaro fick 46 procent av rösterna.

Extremhögern kan ta makten i Brasilien

Så har första omgången av det brasilianska presidentvalet genomförts. Ingen kandidat fick mer än 50 procent så därför kommer en andra omgång att genomföras den 28 oktober där ettan och tvåan i gårdagens (7:e oktober) ställs mot varandra. Två blev PT:s (Arbetarpartiets) Fernando Haddad med 29 procent. Men klar etta blev den högerextreme Jair Bolsonaro från “Social-Liberala Partiet”. Bolsonaro fick 46 procent av rösterna. 46 procent som med öppna ögon röstat på en man som undsluppit sej följande uttalanden:

“Jag är för tortyr, och du vet; det är folk i allmänhet också. Jag skulle inte kunna älska ett homosexuellt barn. Om det var min son skulle det vara bättre om han dog i en olycka”. Och om en kvinnlig parlamentsledamot har han sagt: “Hon förtjänar inte att våldtas, eftersom hon är så usel och ful”.

Citaten är hämtade ur SVT:s Agenda den 7 oktober.

Och när Bolsonaro 2016 röstade för att avsätta PT -presidenten Dilma Rouseff dedikerade han sin röst till den arméofficer som under militärdiktaturen torterade Rousseff. “Jag tillägnar min röst till mannen som fick Dilma Rouseff att darra!”

Bolsonaro talar uppskattande om militärdiktatur, återinförande av dödsstraff och talar hela tiden om sina motståndare som folk som ska mejas ner.

46 procent har röstat på denne man och mycket ska väl till om han inte ska nå de 50 procenten i andra omgången.

Vilka står bakom honom? SVT:s utrikeskorrespondent pekar ut tre sektorer; de evangeliska frikyrkorna, företagarna och de stora jordägarna. Och det är uppenbart att stora delar av medelklassen sluter upp. Bolsonaro är själv katolik men får alltså stort stöd från frikyrkorna. Prästerskapet använder sina predikningar till ren politisk hets. SVT:s Agenda kunde i ett reportage från en trendig frikyrka i ett av Rios rika områden visa just detta. Bolsonaros fru är själv aktiv i kyrkan och dök lägligt upp för att visa upp sej. I reportaget presenterades också en kyrkoledare från en församling i ett av stadens fattiga områden som starkt kritiserade stödet till Bolsonaro. Prästen i den rika kyrkan förklarade att han stöder Bolsonaro för att han försvarar kristna familjevärden och bekämpar vänstern. Han förklarar att “endast två krafter kan förhindra att landet blir en vänsterdiktatur; Militären och Kyrkan.”

Mot Bolsonaro kommer alltså PT:s Fernando Haddad att stå. PT (Arbetarpartiet) föddes i den fackliga kampen på 1980-talet och lyckades till slut erövra presidentmakten. Partiet väckte enorma förhoppningar och dess ledare Lula da Silva, svarvare från Santos i Sao Paolo, vann enorm popularitet. Lula har anklagats för en korrupt lägenhetsaffär och den nuvarande högerregimen har lyckats få honom fälld. Lula som förnekar anklagelserna fick som dömd och fängslad inte ställa upp i valet och därför är idag Haddad PT:s kandidat. Partiet lämnade under sina regeringsår alla ambitioner på en socialistiskt omdaning. De som höll fast vid idealen bildade Partiet för Solidaritet och Frihet (PSOL). Men PT är fortfarande ett rött skynke för extremhögern. PT må ha lämnat de socialistiska visionerna bakom sej men bara det faktum att partiet har sin bas bland de fattiga som högern så djupt föraktar gör att personer som Bolsonaro och de krafter som står bakom honom med alla medel vill slå ner PT. Och vurmandet för militärdiktatur vittnar om vad högern är beredd till om det inte går på något annat sätt. Det är ingen överdrift när Haddad nu säger att vad som står på spel är de framsteg som trots allt gjorts sedan militärdiktaturen avskaffades.

Bolsonaro kombinerar sin reaktionära värdekonservativ med en extrem nyliberal ekonomisk dagordning. All statlig verksamhet ska säljas ut. Bolsonaro har deklarerat att den nyliberale ekonomen Paolo Guedes kommer att bli hans finansminister.

Många har jämfört Bolsonaro med den US-amerikanske presidenten och kallat honom för “Latinamerikas Trump.” Andra menar att han bättre kan jämföras med Filippinernas galne ledare Duterte. Bolsonaros vurm för att lösa sociala problem och drogmissbruk med vapen pekar nog mer i den riktningen.

Latinamerikas största land och nummer nio i världen i BNP-storlek kan alltså den 28 oktober ledas av Jair Bolsonaro. Och skulle Haddad mot förmodan vinna så är plan på militärkupp inte en främmande tanke i Bolsonaro-lägret.

Vänstern i Brasilien har ett tungt arbete framför sej.

Peter Widén

You May Also Like