”Upplös mitt hjärta i floder av tårar” av Ruben Risholm…

Ruben Risholm ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla

Ruben Risholm arbetar med monumentala skulpturer, ofta föreställande människor framsnidade ur massiva trädstammar. I hans skulpturer ser vi trädens unika utseende komma fram med sprickor och skavanker. Nu under sommaren visas hans utställning ”Kaveldunsfältet” på Ebelingmuseet med teckningar och skulpturer i trä och keramik. 

Människofigurer och ansikten är något som Ruben Risholm ständigt återkommer till i sitt skapande. Hans förhållningssätt till konsten är påverkat av den antika egyptiska skulpturtraditionen, där varje föremål tycks tjäna ett existentiellt syfte. I mötet med Risholms konst är de berättande aspekterna centrala. Konstverken blir fragment av en gemensam större berättelse där mytologi och sagor är tydliga inspirationskällor.

”Längtan, avståndet och såren vi får på vägen”…

Risholm arbetar främst med skulptur och relief i trä och keramik, men även med teckning. Träden som han använder sig av är hela stockar från träd som vuxit i närområdet där han arbetar. I utställningen visas verk gjorda av alm, ask, ene och oxel. Att varje träd har unika egenskaper och ett unikt utseende är viktigt för Risholm när han arbetar med sina skulpturer. Flera skulpturer är även helt eller delvis gjorda i keramik. I utställningen visas även en serie teckningar gjorda med färgpennor.

I utställningen ”Kaveldunsfältet” på Ebelingmuseet i Torshälla visas ett urval av Risholms verk, varav flera aldrig har visats tidigare.

Ruben Risholm

Ruben Risholm är född i Karlstad 1993, uppvuxen i Lysekil, och nu bosatt och verksam i Göteborg. Efter sin masterexamen vid Konsthögskolan i Malmö 2022 har Risholm deltagit i ett flertal separat- och grupputställningar. Hans arbeten har bland annat visats på Liljevalchs konsthall, Coulisse Gallery och Kristinehamns Konstmuseum. Risholm finns representerad vid bland annat Statens Konstråd och Malmö Konstmuseum.

”Upplös mitt hjärta i floder av tårar”…

Vernissage

Vernissage för utställningen ”Kaveldunsfältet” äger rum lördagen den 15 juni klockan 12.00 till 16.00 på Ebelingmuseet i Torshälla. Invigningstal hålls klockan 13.00. Utställningen pågår sedan fram till den 18 augusti.

Foto: Ebelingmuseet, Torshälla.

Läs också:

Daniel Diamant ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla

You May Also Like