”Still life” av Mia E Göransson…

Mia E Göransson ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla – ”Before and after science” – en fauna i porslin

”Ny natur” är ett tema som Mia E Göransson har arbetat med under 25 år, och då främst genom installationer av keramiska formelement som landskap och i stilleben. En natur som är såväl urban som vild, och som under åren har kommit att bli alltmer surrealistisk med fabricerad karaktär. Titeln ”Before and after science” syftar på före och efter kunskap, om att arbeta utifrån normer för att sedan släppa tyglarna och fortsätta rent intuitivt. Titeln ”Before and after science” är för övrigt lånad från Brian Enos femte soloalbum med samma namn.

Genom olika gjuttekniker söker Göransson specifika variationer av ytor och form, främst i porslin och med både traditionella som mer artificiella uttryck. Det ger en spelplan för associationer. Porslinet, och speciellt benporslinet, är svårarbetat och utmanande och materialet har enligt Göransson gäckat henne alltsedan hon kom i kontakt med det när hon besökte Gustavsbergs porslinsfabrik på 1990-talet. Fascinationen kvarstår, och det kom att bli ett långvarigt förhållande. Idag har hon också sin ateljé vägg i vägg med den industriella tillverkningen i Gustavsberg.

(”Fauna” av Mia E Göransson)

I ateljén finns hennes formförråd, ett bibliotek av gjutformar i gips som hon återanvänder för olika syften och ändamål. Det är formar av olika fragment, grenar, sprängsten, diverse skräp, elektronik‐ och möbeldelar, men också formar för rent geometriska element. I flera verk återkommer behållaren med lock som bruksobjekt, men där funktionen är mer av symbolisk karaktär i syfte att referera till porslinets traditionella användningsområde.

Mia E Göransson

Mia E Göransson är född 1961 i Stockholm, uppvuxen i Linköping och nu bosatt och verksam i Gustavsberg. Efter sin examen på Konstfack i Stockholm har Göransson etablerat sig som en av Nordens mest uppmärksammade keramiker. Hon är välrepresenterad i samlingar både i Sverige och internationellt, bland annat på Nationalmuseum, Röhsska Museet, Malmö Konstmuseum och The National Public Art Council (Storbritannien). Hon har även skapat flera offentliga gestaltningar, exempelvis Råcksta T-banestation i Stockholm, Marinmuséet i Karlskrona, Akademiska Sjukhuset i Uppsala och Ny natur – oss emellan i Torshälla.

(”Offstage” av Mia E Göransson)

Vernissage

Vernissage blir det lördagen den 17 februari klockan 12.00 till 16.00 på Ebelingmuseet i Torshälla. Invigningstal kommer då att hållas klockan 13.00. Utställningen pågår sedan fram till den 21 april.

Foto: Ebelingmuseet, Torshälla.

Läs också:

Stipendiaten Isabelle Hell ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla

You May Also Like