(hör, lyssna, avväg) Foto: Magnus Thierfelder Tzotzis.

Magnus Thierfelder Tzotzis ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla

Magnus Thierfelder Tzotzis “Spring i luften”

Magnus Thierfelder Tzotzis konstnärliga arbete börjar ofta i en promenad, utan ett direkt mål eller riktning. Promenaden är redskapet för iakttagande. Likt en barometer läser han av sin omgivning – betraktar, närskådar och dissekerar. Nålen består av de uppmärksammade detaljerna som berättar något bortom sig själva, något om oss och den värld vi lever i. Skevheter i föremål, situationer, ögonblick plockas upp för att sammanföras i nya konstellationer, som ord i en berättelse, eller som ekon av händelser i form av skulpturer, installationer och filmer. De enskilda verken fungerar på så sätt som beståndsdelar i ett större utvidgat kollage som tar utställningsrummet i besittning. Här samspelar realism och poesi med livets och samhällets skörhet, samtidigt som tingens spiritualitet vittnar om en avväpnande subversiv kraft. Några frigjorda tegelstenar utför en koreografi, en vattendroppe pulserar likt ett hjärtas rytm, ett par skor balanserar mitt i en rörelse. Samspelet mellan det visuella bildspråket, utställningens ljudspår och den språkliga symboliken, som återfinns i de omsorgsfullt utvalda titlarna, formar en sammansvetsad helhet som pendlar mellan humorns allvar och lekfullhetens finstämda balans.

(detalj från en promenad) Foto: Magnus Thierfelder Tzotzis.

Magnus Thierfelder Tzotzis

Magnus Thierfelder Tzotzis (född 1976) bor och arbetar i Malmö och är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Han har tidigare ställt ut på bland annat Elastic Gallery, Malmö Konsthall, Bonniers Konsthall, Malmö Konstmuseum, Moderna Museet, Ystads konstmuseum, Skissernas Museum, Göteborgs Konsthall, Forever&Today (New York), Kunsthalle Budapest, Museum Villa Rot (Burgieden) och Ar/Ge Kunst (Bolzano).

Vernissagen

Vernissagen äger rum lördagen den 1 april klockan 12.00–16.00 på Ebelingmuseet i Torshälla. Ett invigningstal kommer då att hållas klockan 14.00. Utställningen pågår sedan fram till den 4 juni.

Foto: Ebelingmuseet Torshälla.

You May Also Like