Legitimering av polisbrutalitet

Genom en videofilm filmad med en mobilkamera har Eskilstunas invånare kunnat se hur en polis i bostadsområdet Skiftinge förnedrar och plågar en man som precis gripits med hjälp av handklovar. Polismannen släpar den gripne mannen längst marken och trycker ner snö innanför jackan på honom. Mannen ska ha skrikit åt polismannen att sluta, men fick som svar uppmaningen att “hålla käften”. Polisen i fråga var inte ensam, utan hade ett flertal kollegor som stod bredvid utan att göra en insats till att stoppa övergreppet.

Det räcker att se filmen för att kunna dra en slutsats om vad detta rör sig om. Polisbrutalitet och maktmissbruk är rätt beskrivning av händelsen. Filmbeviset räcker väl för att kunna dra ett streck över diskussionen om ifall polismannen hade fog för sitt agerande. Har en person handklovar kring sina händer så är han försvarslös och ska inte behandlas med våld. Att det också fanns tydliga inslag av förnedring gör saken dessutom betydligt mer värre.

Vi får hoppas att polisen i fråga tas ur tjänst för all framtid, och att övriga poliser som befann sig på plats får rejäla uppläxningar av sina överordnade.

Vi skulle kunna sluta diskussionen här. Vi skulle kunna säga att rötägg finns inom alla branscher och att olyckliga incidenter då och då inträffar. Men det finns mer att diskutera knutet till denna händelse.

En händelse av den här typen väcker reaktioner från allmänheten. I kommentarsfälten på Eskilstuna-Kurirens Facebook-sida svämmar kommentarerna över hos dom artiklar som handlar om polisbrutaliteten i Skiftinge. Debattklimatet i detta forum är som ett mynt med två sidor. Den ena sidan säger, precis som denna ledarsida, att polisens agerande är brutalt och olagligt. Men sen har vi den andra sidan av myntet. Den som går till polisernas försvar. Där vädras åsikter som säger att polisen agerat föredömligt, och citat som “lite snö har ingen dött av” och “på dom bara”, förekommer flitigt.

Det är sorgligt att se hur ett så stort antal människor väljer att se mellan fingrarna när det kommer till ett regelrätt övergrepp. Det är sorgligt att se att hatet och rädslan som finns i dom människor som uttrycker dessa tankar leder till att legitimera rena lagöverträdelser. Frågan som borde riktas till dessa individer är: Vad ska vi med en poliskår som inte följer lagen till? Varpå nästa logiska följdfråga blir: Vad ska vi med lagar till om inte alla behöver följa dom?

Ledarredaktionen

You May Also Like