Ledare: Höken i Vita huset gråter krokodiltårar

“USA:s president Donald Trump ska ha blivit väldigt berörd av de bilder han såg tidigare i veckan när över 20 barn dödades i en gasattack”, förklarade SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

I ett tv-framträdande sa Donald Trump nämligen “att attacken mot barn hade gjort ett starkt intryck på mig och att det var en förskräcklig händelse. Jag har betraktat detta flera gånger och det finns inget värre än detta.” se Donald Trump fördömer gasatacken i Syrien.

När Donald Trump sedan lät genomföra en missilattack mot Syrien som vedergällning, var det som om även den svenska borgerligheten kunde andas ut. Trump visade ändå att han reagerade på Assads våld, visserligen med våld. Men det var ju ändå i en god sak även om det kanske aktionen mer var ett känsloutbrott än en uttänkt strategi för att få slut på kriget i Syrien.

Så ansåg DN:s ledarskribent Gunnar Jonsson som bland annat skrev: “USA bestraffar en ren krigsförbrytelse.”

Den före detta SVT-journalisten Elisabeth Höglund var mer rak på sak:

“Äntligen fanns det någon som försökte tala om för den syriska regimen att den inte ostraffat kan döda sitt eget folk, särskilt inte med hjälp av giftgas som sarin eller klor…Nej, jag förstår att Donald Trump tappade tålamodet…Trump agerade utifrån sina känslor sen han sett de upprörande bilderna på 72 döda människor och barn efter gasattacken. Han gjorde vad jag och många med mig betecknar som moraliskt. Sen kan man prata om folkrätt hur mycket man vill. Om folkrätten hindrar ett land eller ett antal länder att stoppa ett pågående blodbad i ett annat land så är inte folkrätten särskilt mycket värd.”

Vad ingen skrev om var hur Donald Trump som nytillträdd president redan i slutet på januari hade gjort. Nämligen beordrat marinkåren att genomföra en attack mot en by, Al Ghail, i Jemen, där 29 bybor dödades, varav minst en tredjedel var barn. En del sköts i ryggen då de försökte fly undan attacken.

En attack som världen förmodligen aldrig fått veta sanningen om, ifall inte en ung mycket modig kvinnlig frilansjournalist, Iona Craig, hade tagit sig fram till den drabbade byn och intervjuat överlevande bybor. Eftersom Saudi-Arabien genomför ständiga bombattacker i Jemen och deras motståndare houitierna också beskjuter civila finns väldigt få utländska journalister som kan rapportera om det inferno som Jemen blivit utsatt för under senare år. Se även Döden i Al Ghayil.

När Saudi-Arabien i fjol bombade en begravning och över hundra civila dödades blev detta för mycket för president Barack Obama som avbröt det stora militära stödet som Saudierna tidigare har fått. Donald Trump har dock återupptagit det militära stödet och USA har dessutom utför omkring 70 drönarattacker sedan hans makttillträde i januari, mångdubbelt de antal som gjordes tidigare.

Attacken mot Al Ghayil som framför allt dödade kvinnor och barn – byborna var dessutom motståndare till de houitier, som USA säger sig kriga mot. Trots detta förklarade ändå Donald Trump “att det hade varit en mycket framgångsrik operation”.

Snabbt förvandlades alltså Donald Trump till en krigshök, som samtidigt gråter krokodiltårar över att barn dödas i Syrien. Nej, Elisabet Höglund, Donald Trump bryr sig varken om moral eller människors lidande. Han bryr sig bara om makt och pengar.

Och Carina Bergfeldt såg du inte att Donald Trump som vanligt spelade teater framför TV-kamerorna?

Hans Hjälte

You May Also Like