Konsumenterna blir mer försiktiga och håller hårdare i plånboken…

Matpriserna slår nya rekord – och det kan bli ännu dyrare

Kött, margarin, ost och kaffe – det är exempel på livsmedel med rekordstora prisökningar den senaste tiden. Nu ligger prisökningen på mat på 1,4 procent bara för maj månad – betydligt mer än under hela förra året, detta enligt prisjämförelsesajten Matpriskollen.

Priserna på mat verkar hela tiden nå nya höjder. Enligt den oberoende prisjämförelsesajten Matpriskollen är det vi nu upplever att betrakta som rekord. Det handlar om en prisökning på 1,4 procent bara under maj månad. De produktgrupper som skjutit i höjden mest är kött, följt av ost och mejeriprodukter. Vissa varor, som exempelvis bordsmargarin, har gått upp med mellan 35 och 43 procent. Kyckling, ägg och vissa mejeriprodukter har ökat med upp emot 40 procent.

Kommer troligtvis bli ännu dyrare

Enligt Matpriskollen är nu prisökningarna 5,2 procent i årstakt, högre än de 5 procent som rådde under april. Och Matpriskollen befarar att matpriserna kommer att fortsätta skena iväg. När året närmar sig sitt slut kan det mycket väl handla om ca 12 procent.

Risken är nu stor att många svenskar kommer att hålla i sina plånböcker betydligt hårdare. Istället för att impulshandla varor i butiken blir det troligtvis vanligare att man åker till butiken med en inköpslista och sedan bara handlar det absolut nödvändigaste. Något som butikerna i så fall kommer att förlora på i längden. Många livsmedelskonsumenter blir också mer benägna att kolla och jämföra lockerbjudanden i butikernas reklamblad.

Det råder ingen tvekan om att många tyvärr kommer att få det riktigt tufft med ekonomin när både maten, bostadslånen och bränslet bara blir dyrare och dyrare…

Flera orsaker till prisstegringarna

Enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel är detta en mix av olika faktorer. Det beror på effekterna av pandemin, med flaskhalsar, leveransproblem och brist på olika varor, men även på kriget i Ukraina. Ukraina och Ryssland är stora livsmedelsproducenter. När det inte kan produceras i dessa länder går priserna upp.

Förändrat köpbeteende hos konsumenter

Många kunder upplever också att butikerna just nu höjer priserna bara för att man kan göra det. Det vill säga att man passar på att höja priserna på hela sortimentet i hopp om att kunderna ska tro att det beror på exempelvis kriget i Ukraina. Huruvida det är så finns det kanske i nuläget inget belägg för. Vad man däremot redan ser är att många kunder nu byter till billigare märken och varor, och på sikt kan det mycket väl få effekten att livsmedelskonsumenter drar ner på ekologiska produkter och svensktillverkade produkter, och istället handlar billigare importerade livsmedel, vilket i så fall skulle vara en olycklig utveckling…

På sikt kan även livsmedelsbutikerna själva förlora på de skyhöga priserna, eftersom konsumenterna blir mer försiktiga och håller hårdare i plånboken…

You May Also Like