Foto: Vlad Man / Pixabay.

Kubas familjelag hyllas internationellt

Jorge Petinaud,
Prensa Latina 230425

Översättning: Christine Vaple

Artikeln, som ursprungligen publicerades 25 april av Prensa Latina, har också varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

*****

Vianka Rodríguez, chef för Latinamerikas och Karibiens Internationella sammanslutningen för lesbiska, homo-, bis-, trans- och intersexuella (ILGALAC), beskriver Kubas familjelag som “mycket omfattande”.

Den kan förbättras eftersom det fortfarande finns vissa aspekter som inte har tagits med, men den är utan tvekan ett föredöme för hela regionen och har fungerat som ett exempel för andra nationer att erkänna jämställda äktenskap, sade HBTQI-aktivisten i en exklusiv intervju med Prensa Latina.

Vianka Rodríguez. Foto: Prensa Latina.

Rodríguez ansåg att det föredöme som Kuba utgör med sin grundlag och sin familjelag, som båda fick stöd av en stor majoritet av befolkningen i två folkomröstningar, är mycket viktigt.

Väldigt få länder erkänner kärnan i sexuell läggning och könsidentitet i sin grundlag och i sitt rättssystem, sade hon till Prensa Latina i samband med ILGALACs nionde regionala konferens, som inleddes på tisdagen på Casa Grande Hotel i Bolivias huvudstad La Paz.

Kuba är ett föredöme i regionen och ger idag inspiration till andra nationer så att de kan styra sin offentliga politik i riktning mot att skydda och garantera HBTQI-personers rättigheter.

Den kubanska cyberaktivisten från Mänsklighet för mångfald, Francisco Rodríguez Cruz, framhöll å sin sida på sitt Facebook-konto att Kuba deltar i detta forum med den näst största delegationen av HBTQI-aktivister som någonsin deltagit i ett liknande internationellt evenemang (10 personer).

Vi anlände hit som en maktfaktor i Latinamerika och Karibien för erkännandet av våra mänskliga rättigheter, efter folkliga och demokratiska processer som genom folkomröstningar 2019 och 2022 gav oss en avancerad grundlag och en framtidsinriktad familjelag, bland andra rättsliga normer som har godkänts, skrev han.

Rodríguez Cruz, som även är journalist på den kubanska veckotidningen Trabajadores, organ för Kubas fackliga centralorganisation CTC, medgav i sitt inlägg att det fortfarande finns mycket att göra och att därför fortsätter lärandet och kampen i den riktningen.

Han tillade att de i denna strävan arbetar “tillsammans med alla progressiva på kontinenten, och även inom vårt land, med våra medborgare och statliga och icke-statliga institutioner, organisationer och samhället som helhet”.

Mötet inleddes på tisdagsmorgonen med en tacksägelseceremoni till Moder Jord under ledning av läkaren Vivian Camacho, av quechuaursprung och generaldirektör för traditionell medicin vid ministeriet för hälsa och idrott.

Konferensen, som planeras pågå till den 28 april, fortsatte med att ILGA, ILGALAC och värdorganisationerna för HBTQ i Bolivia hälsade välkomna. På kvällen kommer öppningsceremonin att äga rum i Casa Grande del Pueblo, högkvarter för centralregeringen i den mångnationella staten.

Jorge Petinaud,
Prensa Latina 230425 /cv

Liknande artiklar