För andra året i rad ska robotarna göra jobbet i Eskilstunas grön- och parkområden…

Robotklipparna gör comeback på Eskilstunas grönytor

Förra året debuterade robotgräsklipparna i Eskilstunas parker. Nu är de tillbaka – nyslipade och laddade för att hålla sommarens gräsmattor välfriserade och snygga.

Det grönskar ordentligt i Eskisltuna just nu och Kommunens parkenhet ligger i startgroparna för att börja klippa gräset i parker och grönområden. Förra sommaren gjorde tolv robotklippare debut i Eskilstuna. De hade då till uppgift att hålla efter grönytorna i Rinmansparken, Rothoffsparken och Årby. Nu är robotarna tillbaka, laddade för en ny sommar.

– Förra året var något av ett test, och jag tycker det föll ut väl. Robotarna gjorde sitt jobb bra, säger Daniel Wennersten, chef för område Stadsmiljö på Eskilstuna Kommun.

Daniel Wennersten.

Robotarna har flera fördelar

Jämfört med traditionell gräsklippning har robotgräsklippare flera fördelar. De går på el och är därmed mer miljövänliga, i princip ljudlösa och ger de en tyst miljö för både personal och omgivning. Och medan robotarna tar hand om gräset i ett område kan parkenhetens medarbetare ägna sig åt andra arbetsuppgifter.

– Eftersom de är programmerade att klippa regelbundet och täcka hela ytan i ett mönster så blir det jämnt och fint resultat. Det fina klippet sjunker också ned och ger näring i gräsmattan som då blir grönare och friskare, förklarar Daniel Wennersten.

Robotarna får “utökat ansvar”

Han berättar också att några av klipparna fått nya ansvarsområden i sommar.

– Ja, i Årby kommer några av robotarna att klippa gräsmattorna runt Idunplan. Det är en rätt intensiv trafikmiljö där, så det passar bra att låta robotar göra jobbet, säger Daniel Wennersten.

You May Also Like