Marco Rubio längst t.h. i passande sällskap. De övriga är Trump, den våldsbejakande venezolanska högerns Lilian Tintori och vice president Pence.

Kubafiendernas självmotsägelser

  – Världen skulle stödja de väpnade trupperna i Venezuela om de skulle besluta sig för att skydda folket och återställa demokratin genom att avlägsna diktatorn.

Det är ett av Twittermeddelandena från Marco Rubio, inflytelserik senator i USA:s kongress. Han framställer sig som försvarare av demokratin i Kuba.

Hans uppmaning handlar varken mer eller mindre än om en uppmaning till en militärkupp mot en president som valts i demokratiska val och istället för denne installera en militärregim och därmed omintetgöra de kommande demokratiska valen i landet.

Det verkar som inget förändrats i USA, utan det tänker fortsätta att uppmuntra våldsamma militärkupper, liknande dem som störtade demokratiska regeringar i länder som Brasilien, Chile, Guatemala, Uruguay och Argentina för att installera den i uniform klädda terrorn.

Om inte mitt minne sviker mig så rättfärdigades de flesta av dessa statskupper på vår kontinent med motiveringen att ”skydda befolkningen och återställa demokratin”. Det slutade med att vi fick lida i många år med talrika mord, tortyr och försvinnanden.

USA har inga problem med blodtörstiga diktatorer så länger de följer stormaktens påbud. Men dansar en statschef inte efter Washingtons pipa, så kallas de ändå diktatorer, oavsett hur demokratiskt de valts. För de lydiga gäller det som president Roosevelt sade om diktatorn Somoza i Nicaragua: ”Visst är han en skitstövel, men han är vår skitstövel!”

För övrigt kallar USA alla statschefer som inte är lydiga för ”diktatorer”. Sedan må de ha valts hur demokratiskt som helst. Det har gällt Arbenz i Guatemala, Allende i Chile och idag president Maduro i Venezuela.

Cartas desde Cuba 180210

Översättning: Zoltan Tiroler

Liknande artiklar:
Den 1 december förra året hade jag en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren. Där påtalade jag det
När vi blir sjuka eller arbetslösa ska våra gemensamma trygghetsförsäkringar hjälpa oss tillbaka till arbete
För ett tag sedan skrävlade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un om sin stora avtryckarknapp, en knapp
Hej Jimmy Jag heter Tobias, sosse och 37, ett par år yngre än du. Kommer