Skärmdump video Cubainformación 200908.

Kuba förnekar USA:s uppenbart falska anklagelser om brist på religionsfrihet

CubaSí 230515 – Denuncia Canciller cubano falsas acusaciones contra la IslaÖversättning: Christina Vaple – Artikeln har tidigare varit publiserad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

*****

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla fördömde idag påståendena i State Departments nyligen publicerade rapport som syftar till att misskreditera ön.

Via sitt Twitterkonto bekräftade utrikesministern att religionsfriheten erkänns, respekteras och garanteras på Kuba.

Med sina lögner försöker de rättfärdiga USAs omänskliga blockad, som kränker vår befolknings mänskliga rättigheter, skrev Rodríguez Parrilla i sin tweet.

USAs utrikesminister Antony Blinken presenterade i måndags rapporten om internationell religionsfrihet för 2022, där han anklagar Kuba för kränkningar av denna.

Enligt dokumentet strider den nya strafflagen mot de religiösa garantier som den kubanska grundlagen ger, och fördömer statens förföljelse och repressiva taktik mot religiösa ledare och aktivister i landet.

I december förra året förde USA upp Kuba och Nicaragua som “särskilt oroväckande länder” på sin svarta lista över länder som systematiskt kränker religionsfriheten.

I Republiken Kubas grundlag fastställs att staten har ansvar för att erkänna, garantera och respektera religionsfriheten och att olika trosuppfattningar och religioner ska behandlas på samma sätt.

Den fastställer också den absoluta separationen mellan kyrkan och staten, vars sekulära karaktär har gjort det möjligt att befästa garantierna för ett fullständigt utövande av religionsfriheten. Kubas grundlag förbjuder alla former av diskriminering på grund av religiös övertygelse.

CubaSí 230515 / cv

Läs mer:

Liknande artiklar