Bild från pixabay.

Krönika: Allsvenskan är äntligen igång

Det har varit en märklig vår för alla fotbollsfans. Med en stark abstinens har vi sugit i oss all fotboll vi kan få. Många har så klart sett de klassiska matcherna från VM-94 på SVT, andra har hittat livematcher från Vitryssland, ett av få länder där allt fortsatt som vanligt trots coronasmittan. Men nu, nu har har äntligen den svenska fotbollen kommit igång.

Ja då kom äntligen söndagen den 14 juni. Då allt blev normalt trots att allt är helt onormalt. Som jag har längtat efter den där känslan som bara vi sportnördar kan känna. Där var den igen, då ångest blandas med eufori. En känsla som är helt omöjlig att medicinera bort. Som för övrigt inte ska medicineras bort.

Först ut var Sirius som tog emot förra säsongens mästare Djurgården. En match som Sirius förde men som Djurgården vann. Fotboll går ju ut på att göra flest mål och den som gör flest mål vinner. Resultatet var knappast rättvisande men topplagen har ofta förmågan att vinna dessa matcher trots att de nästan blev utspelade under långa perioder.

Ett par timmar senare var det dags för Hammarby att ta emot Östersund på Nya Söderstadion. Bajen dominerade matchen med ett hyfsat spel och vann med 2-0 efter dubbla mål av Muamer Tankovic. Läktarna gapade tomma och marschen mellan Medis och arenan var inställd. Det kändes öde men samtidigt underbart att få se sitt favoritlag igen.

Efter första omgången kan man konstatera att nykomlingen Varberg leder serien efter en övertygande 3-0 seger mot Helsingborg. Jag kan unna Varberg den serieledningen för jag lovar att äta upp min hatt om de toppar Allsvenskan efter fem omgångar.

Allsvenskan har för övrigt flyttat från CMORE till Dplay och det blev struligt direkt som många befarat. Många hade problem att se matcherna på sin smart-tv, det gick helt enkelt inte. På datorn fungerade det något bättre men det var osynk mellan ljud och bild och dessutom väldigt mycket hackande. Inte nog med det, Dplays kundtjänst var enligt många bedrövlig, telefonköerna var långa och flera vittnade om att samtalet kopplades ner efter att ha väntat i över en timme.

Trots allt tekniskt strul och trots otaliga negativa kommentarer på Dplays Facebooksida var företaget väldigt nöjda med premiären vilket jag tycker är snudd på oförskämt. Hur kan de vara nöjda när kunderna haft stora svårigheter att se matcherna. Hur kan de vara nöjda när de får kommentarer som dessa:

Kommentarer från Dplays Facebooksida.

Tillbaka till fotbollen, eftersom serien kom igång långt senare än vanligt blir det ett väldigt tight spelschema framöver. Nästa omgång spelas på onsdag och tredje omgången som bjuder på länsderbyt mellan Hammarby och AIK spelas på söndag. Det är så skönt att fotbollen är igång.

Resultat från omgång 1
Sirius – Djurgården 0-2
IFK Göteborg – Elfsborg 0-1
IFK Norrköping – Kalmar FF 2-1
Örebro – AIK 0-2
Hammarby – Östersund 2-0
Malmö FF – Mjällby 2-0
Helsingborg – Varberg 0-3
Falkenberg – Häcken 1-1

You May Also Like