Kriget i Jemen har fallit i glömska – Nu slås rekord i vapenförsäljning till länder som deltar i kriget

Kriget i Jemen är nu inne på sitt 8:e år. Ett krig som är “en av de värsta humanitära kriserna i nutid” enligt FN.

Att kriget i Ukraina nu får de största rubrikerna är lätt att förstå. Men det är illa om kriget i Jemen helt faller i glömska. Det betyder att kriget kan fortgå utan uppmärksamhet. Att till exempel svensktillverkade vapen fortsätter att säljas till de krigförande länderna utan att någon bryr sig.

Det blev ju lite skriverier för ett par år sedan när januariavtalet undertecknades under högtidliga former mellan regeringspartierna S, Mp samt C och L.

Under punkt 70 kan man läsa:

“De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning”.

Om man bortser från den märkliga beskrivningen av kriget som en “konflikt”, och att det tydligen är okej med vapen till demokratier som deltar i kriget, så uppfattade nog de flesta att det i alla fall skulle sättas stopp för vapen till länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som ju ändå måste betecknas som “ickedemokratier”.

Men så blev det inte. Tydligen fanns inget intresse från vare sig S, Mp, C och L att följa avtalet. Det var bara en tjusig skrivning för att visa att minsann bryr som om de som drabbas av kriget i Jemen.

För något stopp av vapenleveranser blev det inte.

Ann Linde har ju till och med förnekat att någon sådan vapenexport förekommit “de senaste åren”.

Nu har det kommit statistik över den svenska vapenexporten för 2021. Den har ökat från 16,3 miljarder kronor år 2020 till 20 miljarder år 2021 och är nu den största någonsin.

Största mottagaren 2021 av svenska vapen är Förenade Arabemiraten som köpte vapen för 7,5 miljarder kronor. Det var främst det flygburna radarsystemet Eireye.

Siffrorna visar att en allt större andel av svenska vapen går till diktaturer.

Medan de ryska bomberna nu faller över städer i Ukraina, fortsätter kriget med oförminskad styrka och brutalitet i Jemen där människor dödas med hjälp av svensktillverkade vapen.

“Jemen – desperat läge blir värre. Samtidigt som kriget rasar står Jemen på gränsen till en svältkatastrof. Miljontals barn får inte tillräckligt med mat”, skriver Röda Korset.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like