16/4 – Medea Benjamin, Nicolas J S Davies: From Mosul to Raqqa to Mariupol, Killing Civilians is a Crime

Befolkningen i USA har blivit chockade över döden och förstörelsen som Rysslands invasion av Ukraina har åstadkommit. Den fyller våra bildskärmar med bombade byggnader och döda kroppar som ligger på gatan, skriver Medea Benjamin och Nicolas JS Davies i sin artikel. De fortsätter:

“USA och dess allierade har fört krig i land efter land i decennier, och förstörelsen av städer och byar har varit i mycket större skala än vad som hittills har drabbat Ukraina. USA och dess allierade släppt över 337 000 bomber och missiler, eller 46 per dag, över nio länder sedan 2001. Högt uppsatta officerare i US Defense Intelligence Agency berättade nyligen för Newsweek att de första 24 dagarna av Rysslands bombningar av Ukraina åstadkom färre skador än den första dagen av USA:s bombningar i Irak 2003.

Under den USA-ledda kampanjen mot ISIS i Irak och Syrien bombarderade dessa länder med över 120 000 bomber och missiler, den tyngsta bombningen någonstans på flera decennier. Amerikanska militärer förklarade att USA:s attack mot Raqqa i Syrien också var det tyngsta artilleribombardemanget sedan Vietnamkriget.

Mosul i Irak var den största staden som USA och dess allierade la i spillror. Staden hade en befolkning på 1,5 miljoner före anfallet. Omkring 138 000 hus skadades eller förstördes av bombningar och artillerield. Enligt en irak-kurdisk underrättelserapport dödades minst 40 000 stadsbor…”

“När vi kräver en omedelbar vapenvila för att skapa fred och ställer krav på ansvars för krigsförbrytelser i Ukraina, bör vi säga ‘Aldrig igen!’ till bombningar av städer och civila områden, oavsett om dessa ligger i Syrien, Ukraina, Jemen, Iran eller någon annanstans, och oavsett om angriparen är Ryssland, USA, Israel eller Saudiarabien.

Läs mer:

You May Also Like