Bilden visar det US-amerikanska planet F-15 Strike Eagle. Spaningsplanet över Bornholmsområdet var av typen P 8A Poseidon. Foto: Anonym / pixabay.

Nord-Stream-sprängningen – US-amerikanskt militärt spaningsplan fanns i området

Den London-baserade nyhetsbyrån Reuters rapporterade den 7 oktober att natten då Nord-Streams gasledningar saboterades cirklade, några timmar efter det att den första sprängningen registrerats, ett US-amerikanskt spaningsflygplan över ett område helt nära platsen för sprängningarna.

Data visar enligt Reuters att ett spaningsplan av typen P-8A Poseidon befann sig över Nordsjön samtidigt som de seismologiska instrumenten registrerade den första sprängningen. Planet hade lyft från en US-amerikansk flygbas på Island. Det cirklade sedan omkring över norra Polen, innan det begav norrut mot området för sprängningen. Tillagd i Reuters artikel finns en detaljerad karta över spaningsplanets rutt.

Ställ inför de data som Reuters kunde presentera bekräftade, enligt den London-baserade nyhetsbyrån, en talesperson för den US-amerikanska marinen att flygningen ägt rum, och på ett sådant sätt som Reuters data visade. Dock skulle det enligt talespersonen handlat om en spaningsflygning av rutinkaraktär, utan samband med läckorna i Nord Stream 1 och 2.

Reuters text, med kartan över flygrutten:

You May Also Like