Från och med 1 juni är det i den tyska delstaten Bayern lag på att alla myndighetsbyggnader ska ha ett kors uppsatt i sin entré. Detta har det styrande partiet CSU, som är CDU:s bayerska systerparti, beslutat. Dess partiledare Markus Söder menar att korset är en kulturhistorisk symbol som förtjänar sin plats i det bayerska folklivet. Söders parti, som är konservativt och starkt lutar sig mot Bayerns katolska befolkning, har styrt Bayern oavbrutet ända sedan 1949.
Precis som i Sverige har i Tyskland ett högerpopulistiskt och främlingsfientligt parti letat sig in i den politiska miljön. Partiets namn är Alternativ för Tyskland, i Tyskland kallat Afd. Afd pressar i nuläget CSU och övriga partier om migrationen. Bayern är en extrem framgångssaga när det gäller industriell utveckling och är den delstat i Tyskland som har lägst arbetslöshet och dom högsta ingångslönerna. CSU är ett konservativt parti, till höger om Angela Merkels CDU, men att stänga gränserna till övriga Europa är något som partiet inte förespråkar. I det ekonomiska avseendet är CSU liberala och menar att stängda gränser skulle drabba Bayerns framgångsrika industri.
Bedömare menar att CSU med sitt korståg för korsplikt försöker ställa katolska värderingar i blickfånget och trumma på gamla konservativa ideal som får Bayerns katolska befolkning att sluta upp runt partiet i gemensam front mot influenser från andra religioner. Ett klassiskt vi mot dom tänk som även används flitigt av andra europeiska partier som hotas av nyuppkomna högerpopulistiska partier.
Gensvaret från bayrarna har tillsynes varit positivt, av CSU:s väljare säger 71 procent att dom stödjer lagen om korsplikt. Vi-mot-dom-strategin har dock kritiserats av Bayerns kardinal, Reinhard Marx, som representerar en katolsk kyrka som genomgått förändring sedan påve Franciskus tillträdde för fem år sedan. Kardinal Marx kritik gick ut på att denna lag blandar ihop kyrka och stat, vilka i Tyskland är separerade enligt lag.
Linus Bouvin