Efter att bedragarna försökt skrämmas erbjuder de konsumenter hjälp med att få fakturorna annullerade eller betalda…

Konsumentverket varnar för “Konsumentverket”

Just nu får Konsumentverket samtal från konsumenter som uppger att de har blivit uppringda av just Konsumentverket. Men det är inte Konsumentverket som ringer. Det är bedragare som vill få konsumenter att betala för påhittade abonnemang eller legitimera sig med bank-id.

– Konsumentverket ringer aldrig den här typen av samtal. Vi uppmanar alla som drabbats att genast polisanmäla händelsen, säger Henric Jonsson, vägledare på Hallå konsument (Konsumentverket).

Bedragarna försöker skrämmas

I samtalen har konsumenter bland annat informerats om att de har blivit id-kapade, eller har flera obetalda skyhöga fakturor hos ett telekombolag. Efter att bedragarna försökt skrämmas erbjuder de konsumenter hjälp med att få fakturorna annullerade eller betalda. Konsumenter uppmanats därefter att legitimera sig med bank-id för att få hjälpen som erbjuds.

– Bedragarna använder Konsumentverkets namn för att lura konsumenter in i en falsk trygghet, och risken är att flera redan gått i fällan och legitimerat sig med sina bank-id, säger Henric Jonsson.

Henric Jonsson.

– Bedragarna kan hitta på alla möjliga namn på avdelningar eller enheter som påstås tillhöra Konsumentverket, så låt dig inte luras att använda ditt bank-id oavsett vad de säger! varnar Henric Jonsson, vägledare på Hallå konsument (Konsumentverket).

Lämna aldrig ut personuppgifter

Konsumentverket ringer aldrig den här typen av samtal och betalar heller aldrig ut någon ersättning till konsumenter. Man ska tänka på att aldrig lämna ut personuppgifter över telefonen. Om man har fått eller får liknande samtal ska man genast kontakta Polisen. Anteckna gärna bedragarens telefonnummer, deras namn och vad de säger!

Kontaktuppgifter till Polisen hittar du genom att klicka på polisloggan här nedan.

Denna artikel publicerades även i somras, men aktualiseras igen på grund av upprepad problematik med bedragare som påstår sig vara från Konsumentverket.

Läs också:

You May Also Like