– Om du har fått eller får liknande samtal ska du genast kontakta Polisen, uppmanar Konsumentverket…

Bedragare låtsas ringa från Konsumentverket

Flera människor har den senaste tiden blivit uppringda av bedragare som påstår sig ringa från Konsumentverket. Nu går myndigheten ut med en varning.

Bedragarna har bland annat försökt skrämma sina offer genom att säga att de blivit ID-kapade, eller att de har flera obetalda fakturor hos ett telekombolag. Efteråt erbjuder bedragarna hjälp med att få fakturorna annullerade eller betalda. För att få hjälp uppmanas offren att legitimera sig med bank-ID.

– Bedragarna använder Konsumentverkets namn för att lura konsumenter in i en falsk trygghet, och risken är att flera redan har gått i fällan och legitimerat sig med sina bank-ID, säger Henric Jonsson, vägledare på Konsumentverkets upplysningstjänst, Hallå konsument.

“Låt dig inte luras”

– Bedragarna kan hitta på alla möjliga namn på avdelningar eller enheter som påstås tillhöra Konsumentverket, så låt dig inte luras att använda ditt bank-ID oavsett vad de säger, varnar Henric Jonsson.

Konsumentverket ringer aldrig sådana här typer av samtal och betalar aldrig ut någon ersättning.

– Tänk på att aldrig lämna ut personuppgifter över telefonen. Om du har fått eller får liknande samtal ska du genast kontakta Polisen. Anteckna gärna bedragarens telefonnummer, deras namn och vad de säger, uppmanar Konsumentverket.

Läs också:

You May Also Like