Hyresgäster riskerar att tvingas flytta och förlora sina hem om hyrorna höjs för mycket – det förlorar hela samhället på, menar Hyresgästföreningen…

Hyresförhandlingar 2023: Flera fastighetsägare vill höja hyran med 10 procent

Nu i veckan inledde Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna MittNord förhandlingarna om nästa års hyror i sex av Sörmlands nio kommuner. Fastighetsägarna har hyreskrav på i snitt 10,32 procent. Hyresgästföreningen protesterar naturligtvis kraftigt, och menar att kraven är fullkomligt orealistiska med tanke på att hyresgästerna redan drabbats mycket hårt av stigande matpriser, drivmedelspriser, skyhöga elräkningar och så vidare.

Inför årets hyresförhandlingar har flera fastighetsägare meddelat att de vill höja hyrorna med uppåt 10 procent – det för att täcka kostnaderna för den höga inflationen och elpriserna. Det är oacceptabelt menar Hyresgästföreningen. Hyresgästerna har helt enkelt inte råd.

Hyresgäster har små marginaler

Det är också orimligt att hyresgästerna ska bära hela kostnadsökningen för fastighetsägare som i många år gjort en lönsam affär under en period med låga räntor och energipriser. Att vara fastighetsägare är även utan de höga hyreshöjningar man föreslår väldigt lönsamt. Hyresgäster har däremot små marginaler och riskerar att tvingas flytta och förlora sina hem om hyrorna höjs för mycket. Det förlorar hela samhället på, menar Hyresgästföreningen.

Hyreshöjningar på 10 procent

Inför årets hyresförhandlingar är läget unikt och många hyresgäster är oroliga för hur ens hyra kommer att påverkas, skriver Hyresgästföreningen på sin hemsida.

– Tio procent är egentligen en ”hitte på”-siffra, säger förbundschefen i Hyresgästföreningen, Erik Elmgren.

Erik Elmgren

– Man kan inte bara föra över hela den här kostnaden till hyresgästen. Det behöver ske på ett ordnat sätt. Nu vill Fastighetsägarna ha fem års hyreshöjningar på ett år. Det kommer innebära att människor inte har råd att bo kvar, säger Erik Elmgren till SVT.

Unikt läge

Ett av Hyresgästföreningens främsta uppdrag är att årligen förhandla hyran för Sveriges hyresgäster. Inför kommande hyresförhandlingar är läget att betrakta som unikt. Inflation och stigande priser kan leda till att Sveriges hyresgäster står inför en rekordhög hyreshöjning.

– Blir det så att det kommer tioprocentiga hyreskrav kommer vi i så fall att gå till staten och kräva kompensation för det. Det kommer vi aldrig acceptera, säger förbundschefen i Hyresgästföreningen, Erik Elmgren till SVT.

Sex av nio Sörmländska kommuner

Nu i veckan inledde alltså Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna MittNord förhandlingarna om nästa års hyror i sex av Sörmlands nio kommuner. De sex kommuner det handlar om är Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Strängnäs och Trosa. Hyreskraven på drygt tio procent skulle enligt Hyresgästföreningen innebära en höjning på cirka 670 till 760 kronor i månaden för en trerumslägenhet på 70 kvadratmeter.

Kommunfastigheter i tvist med hyresgäster

I Eskilstuna pågår just nu en annan konflikt. Det kommunala bostadsbolaget Kommunfastigheter drar nu 38 hyresgäster i Eskilstuna till Hyresnämnden – det efter strandade förhandlingar. Kommunfastigheter vill lyxrenovera och chockhöja hyrorna med upp till 68 procent i vissa lägenheter. Det handlar om fyra fastigheter i Eskilstuna och Torshälla. 38 av de 62 hyresgästerna har sagt nej till de planerade renoveringarna. Därför har Kommunfastigheter nu vänt sig till Hyresnämnden för att på det viset få rätt till renoveringen.

Läs också:

You May Also Like