Kabul för farligt för USA:s utrikesminister

Försök till lurendrejeri sprack

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har besökt Afghanistan. Nästan. För det var på en US-amerikansk bas som han träffade den afghanske presidenten Ashraf Ghani.

Till en början försökte både amerikaner och afghaner påstå att president Ghani hade tagit emot Tillerson i Kabul. Men på ett foto från träffen kan man se en amerikansk arméklocka och ett amerikanskt alarm. På ett foto utskickat av den afghanska sidan är klockan och alarmet bortretuscherade.

USA:s utrikesministerium har därefter erkänt att mötet som bara varade i två timmar hölls på den US-amerikanska basen i Bagram.

Nåväl, varför detta försök att mörka var mötet ägde rum. Ja, det kanske inte är så roligt att erkänna att USA inte törs låta sin utrikesminister besöka Kabul. Av säkerhetsskäl.

Låt oss tänka efter nu. USA anser att det är för osäkert att låta Tillerson besöka Kabul. Tillerson som skyddas av armé och CIA. Kabul som av svenska Migrationsverket klassats som en säker plats dit afghanska ungdomar som nu är i Sverige kan skickas. Vi har i eFOLKET skrivit om de upprepade terrordåden riktade mot främst shiamuslimer i Kabul. Många av de utvisningshotade har shiabakgrund. Många är dessutom hazarer, en folkgrupp som tillämpar shiaislam och som är en lätt igenkännbar etnisk minoritet. Dessa ungdomar skickas till Kabul, där de ofta inte har några kontakter. Många av dem har inte varit i Afghanistan sen de var småbarn. De utgör lätta måltavlor för extremistisk terror.

Tillerson törs inte trots att han har USA:S krigsmakt som skydd besöka Kabul. Hur kan dessa deporteringar få fortsätta? Regeringen måste omedelbart stoppa vidare deportationer. Nästa steg måste vara en allmän amnesti. Låt ungdomarna få stanna! Allt annat är vansinne!

Peter Widén

Källa och bild: BBC

You May Also Like