B-52 Stratofortress.

Julbombningarna över Vietnam 18-29 december 1972

Julen närmar sig med stormsteg. Förhoppningsvis får vi en gnutta julfrid.

Men det kan vara svårt att få den rätta julglädjen när man dagligen ser och hör hur Putins Ryssland utför terrorbombningar mot Ukraina.

Bombningar som, nu i juletider, är riktade mot infrastrukturer, till exempel elproduktionen. Något som nu i vintertid får förödande konsekvenser, främst för civilbefolkningen.

I dessa dagar är det 50 år sedan en annan terrorbombning. Mellan 18-29 december 1972 genomförde USA sin kanske intensivaste terrorbombning mot Nordvietnam. En terrorbombning som var koncentrerad mot huvudstaden Hanoi. Bombningen gick under den officiella beteckningen ”Operation Linebacker II”, men som oftast kallas för julbombningarna.

Det var det största bombanfallet som USA:s flygvapen genomförde sedan andra världskrigets slutskede.

Inför bombningarna förklarade president Nixon:

”The bastards have never been bombed like they are going to be bombed this time!”

Under de här dagarna i julefridens tid fällde USA över 20 000 ton bomber mot norra Vietnam. Ungefär 2 000 civila dödades. Att inte fler civila dödades berodde på att vietnameserna hade byggt stora mängder med enmansskyddsrum där civilbefolkningen snabbt kunde ta skydd.

Bombplanen som startade från USA:s flygbas på ön Guam i Stilla havet bestod huvudsakligen av de beryktade monstren B-52. Totalt blev 27 flygplan nedskjutna, varav 15 av dessa var B-52:or. Ett stort antal piloter kunde tas som krigsfångar.

Från USA:s sida blev julbombningarna ”framgångsrika” endast på så sätt att 80 procent av Nordvietnams elförsörjning förstördes, samt en massa broar, skolor och sjukhus.

Till och med i USA tvivlade många på ”nyttan” av bombningarna som sågs som ett meningslöst slöseri med människoliv. Bortsett från Nixon som ju inte såg vietnameserna som människor utan som ”bastards” (synonym till bastard = avkomma av blandras).

Det var i samband med dessa bombningar dåvarande statsminister Olof Palme höll sitt berömda jultal:

”Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Det som nu pågår i Vietnam är en form av tortyr…

Det man gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse inför maktspråk…

Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är allmänt förbundna med ett namn:

Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn´, Lidice, Sharpville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret.

Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972”.

Palmes tal ledde till ”frysta” diplomatiska relationer mellan Sverige och USA. Relationer som varit ”ansträngda” redan tidigare då Sverige 1969 upprättade diplomatiska relationer med Nordvietnam och som fick USA att kalla hem sin Stockholmsambassadör.

Bombplanen B-52 har genom åren stått som nån slags symbol över USA och dess militärmakt. Eller som ”Militärhistoria.se” skriver:

”Bilderna på B-52 som släpper bomber i våg efter våg över ett skövlat land blev en symbol för Vietnamkriget. Det jättelika bombplanet har varit en trotjänare för USA i mer än fem decennier – och det är fortfarande i tjänst”.

Nu är det andra tider. Nu bjuds dessa beryktade B-52 till vårt land för att öva krig och bombfällning.

Till och med på låg höjd över Stockholm slott kan man se B-52:or eskorterade av svenska JAS-Gripen när de är ute på stridsövningar.

För mig som blev ”FNL-are” under Vietnamkriget och som sålde Vietnambulletinen och samlade in pengar till motståndsrörelsen, känns det minst sagt beklagligt att tvingas se detta.

Från att ha förbannat dessa bombplan som skulle ”bomba Vietnam tillbaka till stenåldern”, ser man nu bombkramare som snarare välsignar dessa dödsmaskiner.

Det var dåvarande flyggeneralen Curtis LeMay som sa ”Vi borde bomba Vietnam tillbaka till stenåldern”. Han ansåg även att USA borde använda kärnvapen i Vietnam.

Om jag är rätt informerad har USA ännu inte betalat det krigsskadestånd till Vietnam som man förband sig till vid fredsavtalet.

Under Vietnamkriget dödades 56 000 soldater från USA, vilket kan jämföras med 1,1 miljoner vietnamesiska soldater. Siffran 1,4 miljoner nämns också.

Antalet civila som dödades är något oklart. Siffror som nämns är från 2 miljoner civila dödsoffer och upp mot det dubbla.

Lästips:

Operation Linebacker II: julbombningarna av Hanoi 18-29 december 1972 – Japetus öga. (här kan ni länka vidare och bland annat höra Olof Palmes jultal)

Olof Palmes jultal 1972. Wikipedia.

Världen minns julbombningarna på 50-årsdagen – Syre

B-52 – bombflygets trotjänare – Militärhistoria.se

Amerikanska B-52:or övar krig på låg höjd över Stockholms slott. eFOLKET 3 september 2022.

B-52:or fällde skarpa bomber över Vidsel. Försvarsmakten 18 augusti 2022.

Rolf Waltersson

You May Also Like