Jubileumsutställning på Ebelingmuseet (Foto: Eskilstuna Kommun)

Jubileumsutställning på Ebelingmuseet i Torshälla

Med anledning av att Ebelingmuseet i Torshälla firar 25 år presenteras en jubileumsutställning. Den tillfälliga utställning presenterar verk av Allan, Marianne och Harriet Ebeling som inte tidigare, eller endast vid något enstaka tillfälle, är visade på museet. De flesta verken i utställningen är inlånade från privatpersoner, men några finns även i museets egen samling.

Vernissage blir det lördagen den 17 september klockan 12 till 16. Invigningstal är planerat att hållas vid klockan 13. Vid tre olika tillfällen under dagen spelas dessutom jazzmusik av Superduon Linnskog & Sandevärn – två musikanter med ett långt liv av musikutövning i bagaget. Leif Linnskog spelar klarinett och tenorsax, Gunnar Sandevärn spelar klaviatur. Utställningen pågår sedan fram till och med den 30 oktober i höst.

Linnskog & Sandevärn (Foto: Eskilstuna Kommun)

Ebelingmuseets historia

År 1997 kunde Ebelingmuseet öppna upp sina dörrar för första gången. Detta tack vare en stor donation från familjen Ebeling och med Allan Ebelings dotter Harriet som en starkt drivande kraft. Torshälla Stads Förvaltning fick möjlighet att ta emot och vårda frukterna av ett minst sagt spännande konstnärskap signerat Allan Ebeling (1897–1975). Syftet med ett museum var att tillgängliggöra den omfattande samlingen av måleri, skulpturer, teckningar, grafik och keramik för allmänheten.

– När vi nu, 25 år senare, blickar tillbaka på åren som gått kan vi se att museet både har blivit större till ytan och utvecklat sin verksamhet med bland annat konstpedagogik och offentlig konst. Dessutom har samlingen av konst och föremål av Allan, Marianne och Harriet Ebeling vuxit under årens lopp, mycket tack vare donationer från olika privatpersoner, familjen Ebeling och inte minst Ebelingmuseets Vänner, en stödförening till museet som grundades 1998, och som fortfarande är en viktig samarbetspartner till museet, säger Marie Andersson, intendent på Ebelingmuseet i Torshälla.

Läs också:

Foto: Ebelingmuseet Torshälla.

You May Also Like