Jonas Sjöstedt: V förbereder medlemmarna för nyval

Om inte Januariavtalets mest nyliberala delar skrotas kommer Vänsterpartiet att försöka avsätta Stefan Löfven. Det kan leda till nyval, vilket partiet nu börjar förbereda sig för.

Vi kommer inte vika oss en tum. Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får dom det, säger Jonas Sjöstedt i en intervju med Aftonbladet 11 januari.

Jag är väldigt nöjd med att vi lyckades stoppa kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen.

När Vänsterpartiet släppte fram Stefan Löfven som statsminister pekade man ut två “röda linjer”. Om marknadshyror och inskränkningar av arbetsrätten, blev verklighet skulle man försöka fälla regeringen. Därför kommer V att börja förbereda sig för ett nyval både genom att utåt argumentera för det politiskt och för att partiet ska ha beredskap.

Utredningen om arbetsrätten ska vara klar innan sommaren och den om marknadshyror tillsätts inom kort. Riksdagen kan få båda frågorna på bordet innan årets slut.

När det gällde arbetsförmedlingen väckte V misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Vad gäller marknadshyror och arbetsrätten skulle det i stället riktas mot statsministern.

Jonas Sjöstedt hoppas att det inte behöver gå så långt och att regeringen förstår att den måste dra tillbaka förslagen. Om inte kommer V att löpa linan ut och räknar i så fall med ett rätt självklart stöd från M och KD.

När Aftonbladet påminner om att även SD måste ge sitt stöd framhåller han partiets hållning.

Vi har tydliga principer. Vi förhandlar aldrig med SD, vi anpassar aldrig våra förslag och försäkrar oss aldrig om deras röster. De får rösta som de vill, men vi kan heller inte sluta lägga fram vår politik därför att de sitter i riksdagen.

Tommy Jansson

Länk:

You May Also Like