Nu är det krig inom EU. Eller i alla fall handelskrig

Jag hör på nyheterna just nu, P1, att Frankrike har beslagtagit miljontals skyddsmasker, engångshandskar och annan skyddsutrustning som är viktig i kampen mot spridningen av coronaviruset.

Det är skyddsmateriel som tillverkats i Kina som anlänt till en hamn i Frankrike för vidare transport till Sverige, Italien och Spanien.

Men nu har denna skyddsutrustning stoppats i Frankrike. Eller snarare beslagtagits.

Frankrike införde för några dagar sedan en regel om att landet har rätt att beslagta produkter inom landets gränser som kan användas i kampen mot coronaviruset, enligt Sveriges Radio Ekot.

Man motiverar beslutet att det råder “krigstillstånd” och att man då har rätt att beslagta dessa medicinska produkter för att använda dem inom Frankrike.

Detta är mycket allvarligt. Den inre marknaden, som borde vara det bästa vi har, fungerar inte fullt ut i det här krisläget. Dessutom är det bara att konstatera att alla ledare, inklusive Frankrikes, har fattat beslut om att det här inte ska ske. Ändå sker det, Säger utrikesminister Ann Linde (S).

Även liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro är kritisk till Frankrikes agerande:

Jag blir mörkrädd, det är att jämföra med stöld. Att hindra livsviktigt sjukvårdsmaterial från att distribueras till de sjukhus som ropar efter skydd kostar liv.

För Sveriges del handlar det om 4 miljoner skyddsmasker, beställda av Mölnlycke, som har beslagtagits av Frankrike. Eller snarare “stulits av Frankrike” som Karin Karlsbro beskriver situationen.

Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan skickas vidare ut ur landet, säger Mölnlyckes vd Richard Twomey till Sveriges Radio Ekot.

Det sägs att “i nöden prövas vännerna”. Nu är det Frankrike, det land som yvigast målat upp alla fördelar med EU. Ett EU som ska hålla ihop för allas gemensamma bästa.

Nu är det lite ironiskt att det just är Frankrike, under superliberalen Macrons ledning, som nu spräcker denna vackra och solidariska tanke. En dröm som nu tycks förvandlas till en mardröm och till ett handelskrig inom EU.

Som sagt. I nöden prövas vännerna.

Rolf Waltersson

You May Also Like