På Fristadstorget brukar den internationella matmarknaden hålla till under fyra dagar. FOTO: Francois Xavier Mauraisin.

Matmarknaden i Eskilstuna ställs in i maj

I slutet av maj brukar den internationella matmarknaden besöka Fristadstorget i Eskilstuna. Men detta kommer inte att ske i sommar på grund av coronarestriktionerna.

Vi har ett nytt datum planerat för Eskilstuna, säger Francois Xavier Mauraisin, operativ chef för Gerauds Market i Sverige.

De senaste åren har matmarknaden “International Food Festival” besökt Fristadstorget i Eskilstuna. De brukar komma i slutet av maj och stanna tills början på juni. Den internationella matmarknaden brukar locka många besökare. Men förra året tvingades marknaden att ställas in på grund av coronapandemin. Denna vecka skulle det återigen ha blivit dags för matmarknaden, men detta kommer inte att hända.

Vi kan inte hålla en matmarknad just nu eftersom det inte är säkert för varken besökare eller handlare. Dessutom tillåter inte restriktionerna att vi kan ordna någon marknaden, säger Francois Xavier Mauraisin, operativ chef för Gerauds Market i Sverige, som organiserar marknaden.

Den nya planen är att matmarknaden ska ut på turné efter midsommar och att de ska besöka Eskilstuna till hösten.

Vi har ett nytt datum planerat för Eskilstuna i år och det är den 15 till 18 september. Men vi vet inte än om vi kommer att kunna genomföra den, säger Francois Xavier Mauraisin.

“Det är oerhört tråkigt”

Susanne Östlind bor i Eskilstuna och hon saknar matmarknaden riktigt mycket.

För mig betyder festivalen att man får chansen att träffa folk från olika länder och prova olika matvaror och godis som man kanske inte hittar annars. Plus, så får man träna på sina språkkunskaper vilket alltid är bra. Det är oerhört tråkigt och jag hoppas verkligen att den kan komma tillbaka så snart detta med pandemin är över, säger hon.

Storbritannien är ett exempel på ett land som man kan hitta delikatesser från på den internationella matmarknaden FOTO: Tindra Alm.

I ett inlägg i Facebookgruppen “Du vet vad som händer i Eskilstuna” uttrycker många människor – främst Eskilstunabor – att de saknar festivalen.

“Hela min familj saknar festivalen och längtar tills den kommer tillbaka så vi får smaka på allt gott”, skriver Amina Johanna Korpikannas på Facebook till redaktionen.

Det återstår att se om vi får besök av matmarknaden i höst eller inte eftersom allt beror på hur coronapandemin fortsätter.

—Tindra Alm