Bildskapare: Gerd Altmann / pixabay.

Jag håller med Erdoğan – “Sverige har på senare tid inte visat upp sig från sin bästa sida”

Vid en presskonferens i Ankara 18 juli upprepade Turkiets president Erdoğan att Sverige inte följer den överenskommelse man enats om för att Sverige ska godkännas som Nato-medlem.

De gäller främst terrorbekämpningen där nu Turkiet och Sverige är överens om vilka som är terrorister. Och den gäller utvisning av kurder bosatta i Sverige som man kommit överens om enligt Erdoğan.

Först var det en lista med 33 namn som senare utökats till 73 namn.

Eftersom Sverige inte genomfört dessa utlämningar av påstådda kurdiska terrorister, hotar nu Erdoğan med att åter stoppa Sveriges, men även Finlands, Nato-inträde:

“We particulary note that Sweden does not have a good image on this issue”, sa Erdoğan vid presskonferensen enligt The Times of India och Daily Sabah, som i Aftonbladet översatts till:

“Sverige har på senare tid inte visat upp sig från sin bästa sida”.

Jag kan inte annat är hålla med Erdoğan. Sverige har inte på senaste tiden visat upp sig från sin bästa sida. Men utifrån en helt annan utgångspunkt.

Det gäller naturligtvis det kryperi och de eftergifter som den svenska regeringen, påhejade av den borgerliga oppositionen, visat genom att gå Erdoğan till mötes i nästan alla de krav han ställt på Sverige. Att det nu är Erdoğan, och Nato, som som tagit kontrollen över viktiga delar av svensk utrikes- och säkerhetspolitik.

Att Sverige nu accepterat Nato:s kärnvapendoktrin som innebär att Sverige lovar att delta även i krigsövningar som gäller användande av kärnvapen.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like