FOTO: Rolf Waltersson.

Dagersättningen till asylsökande har inte höjts sedan 1994 – 24 kronor per dag om man bor på Migrationsverkets boende

Det florerar uppgifter att flyktingar och asylsökande lever i sus och dus, att de får skyhöga ersättningar.

Jag har därför funderat på att ta redan på fakta. Hur stor är dagersättningen för asylsökande? Men så får jag syn på ett debattinlägg i Aftonbladet 13 juli. Ett inlägg med rubriken “Orimligt att asylstödet inte har höjts sen 1994”.

Det är Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Röda Korset, som reder ut hur stort, eller snarare litet, asylstödet är.

Jag gör det lätt för mig genom att citera ur debattartikeln. Ni som vill veta mera kan gå in på Aftonbladet för att ta del av hela texten:

Asylsökande i Sverige, och även de som flyr från Ukraina och nu beviljas uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet, kan ansöka om stöd hos Migrationsverket enligt lagen om mottagande av asylsökande (LMA).

Dagersättningen för en vuxen ensamstående person som inte bor på Migrationsverkets boende är 71 kronor per dag. För en ensamstående förälder mer tre barn mellan fyra och tio år blir summan 178,50 kronor per dag eller ungefär 5 400 kronor per månad.

Det ska räcka till mat, kläder, skor, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror, fritidsaktiviteter och sjukvård och medicin för den vuxne.

För den som bor på Migrationsverkets boende där mat ingår är ersättningen betydligt lägre – 24 kronor per dag för ensamstående vuxen och 12 kronor per dag för barn till och med 17 år.

Dagersättningen har inte höjts sedan 1994. Svenska Röda Korset har många gånger påpekat att dagersättningen är alldeles för låg”, skriver Martin Ärnlöv, generalsekreterare för svenska Röda Korset.

Dagersättningen för asylsökande har inte höjts sedan 1994. Däremot har det införts nya regler som innebär att asylsökande, till exempel att de som bor tillsammans med vänner eller familj, kan bli av med dagersättningen på 24 kronor per dag för vuxen och 12 kronor per dag för barn.

Jag är säker på att dessa uppgifter stämmer. Det är knappast troligt att generalsekreteraren för Röda Korset offentligt i en debattartikel i Sveriges största dagstidning skulle fara med osanning när det gäller dagersättningen till asylsökande.

Dessutom hittar jag samma uppgifter på Migrationsverkets hemsida

PS. SVT Nyheter har frågat samtliga riksdagspartier vad de tycker om den här dagersättningen. Det är bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som säger att de vill höja ersättningen.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like