Irländsk julkonsert med Gyttring

Den 14 december besöker Gyttring den stora salongen på Biografbaren i Eskilstuna med konserten Irländsk jul. Bandet lovar att bjuda publiken på en ny upplevelse när de framför jullåtar med en irländsk folkton.

Gyttring är en trio som består av Robbin Ståhl, mandolin, låtmandola och gitarr, Patrik Midelf, gitarr, sång, cittern och tin whistle samt Erika Von Knorring som spelar irländsk tvärflöjt och sjunger. Nu ger de sig ut på en julturné för tredje året i rad och den 14 december spelar de i Eskilstuna.

Robbin berättar att de är laddade och har repeterat för fullt. Skillnaden mot deras vanliga konserter är att det enbart kommer bli jullåtar.

– Vi har hämtat mycket inspiration från Jul i folkton som tyvärr inte sätter upp shower längre. Vi har lånat ett par låtar därifrån och bakat in dem i vårt program. Irländska julkonserter hör inte till vanligheten så det kommer finnas en chans att upptäcka något nytt.

Det här blir tredje året som Gyttring gör den här julkonserten och mottagandet brukar bli bra.

– Ja julkonserterna brukar bli lyckade och vi får ofta kommentarer efteråt från publiken som verkligen tycker att låtarna är fina. Vi spelar flera klassiska jullåtar men på ett sätt som ger mervärde.

Gyttring har besökt Eskilstuna en gång tidigare och nu ser de fram emot att spela i den stora salongen.

– Förra året spelade vi i Biografbaren och häpnade över att det kom så mycket folk. De kunde inte ens släppa in alla. När vi såg Quilty i den stora salongen för några år sedan kände vi att där ska vi också spela någon gång, så vi är riktigt glada att det blir så nu. Det är trots allt en stor skillnad mot den lilla scenen med 80 personer mot den stora som tar 270 besökare.

Gyttring är precis som Quilty ett band som medvetet vänt sig till en lyssnande publik eftersom de spelar mer finstämda låtar.

– Den bilden av irländsk folkmusik som många tänker på är högt tempo och klassiker som Whiskey in the jar men vi har siktat på en annan del av kulturen. Visst gillar vi när publiken sjunger och klappar med men eftersom vi vill berätta något med våra låtar skulle det inte fungera i en pubmiljö.

Gyttring är säkra på att det kommer bli en väldigt trevlig kväll i Eskilstuna, stämningen brukar bli väldigt bra och familjär oavsett hur mycket publik det kommer.

Var: Royal Biografbaren
När: Lördag 14 december, kl 20.00
Arrangemanget på Facebook
Köp biljetter här

You May Also Like