Skärmklipp från IOGT-NTOs rapport: Gårdsförsäljning – alkoholindustrins trojanska häst. Figuren visar investeringar i spel- och casinoreklam under åren 2016-2018, miljarder kronor. Ursprungskälla: Kantar Sifo.

IOGT-NTO: Alkoholkapitalet drivande i kampanjen för gårdsförsäljning

Argumenten för gårdsförsäljning bygger på myter från den svenska spritjätten The Absolut Company. Det framförs i en ny rapport från nykterhetsorganisationerna.

I rapporten listar IOGT-NTO vad de menar är tre bluffar från det privata vinstintresset.

Tillverkningsbluffen: Det finns inget i gårdsförsäljning som begränsar den till en gård, eller ens egenodlade råvaror. Det räcker att späda ut fabriksinköpt råsprit och hälla på flaska för att räknas som tillverkare av alkoholdryck.

Landsbygdsbluffen: Gårdsförsäljning beskrivs ska rädda landsbygden och gynna små alkoholtillverkare. De flesta alkoholtillverkare finns i städer och tätorter. Det är troligt att många nya tillverkare skulle etablera sig där efterfrågan är störst.

Harmlöshetsbluffen: Gårdsförsäljning skulle vara så begränsat att det skulle vara harmlöst. Men att släppa in vinstintresset i alkoholförsäljningen riskerar att leda till en liknande utveckling som har skett på spelmarknaden.

IOGT-NTO framhåller också att EU följer processen noggrant och lär inte acceptera Systembolagets försäljningsmonopol om gårdsförsäljning tillåts.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like