Caroline Holmstedt. Foto: Peter Widén

Intervju med Caroline Holmstedt som valt att lämna Socialdemokraterna

Vi har tidigare i eFOLKET skrivit om att Caroline Holmstedt lämnat Eskilstunas Socialdemokratiska Arbetarekommuns styrelse och också lämnat partiet.

Hon meddelade sitt avsked i en artikel i ETC. Och eFOLKET har nu fått en pratstund med henne.

I artikeln trycker hon på främst två frågor som fått henne att fatta sitt beslut; Svängningen i migrationspolitiken och partiets lokala politik mot tiggarna i Eskilstuna.

Caroline menar att flera punkter i den nya migrationspolitiken strider mot FN:s barnkonvention och konventionen om mänskliga rättigheter. Tillfälliga uppehållstillstånd är också enligt Caroline en dålig lösning. Asylrätten ska försvaras inte försvagas menar hon.

Caroline berättar för eFOLKET att man inom partiet försöker framställa det som om partiet nu återvänder till en “klassisk socialdemokratisk politik med reglerad invandring”. Men enligt henne är det som nu införs en reglering och begränsning av asylrätten. Man bryter mot fundamentala rättsbegrepp menar Caroline.

Lokalt har hon alltså också kritiserat socialdemokraternas och moderaternas politik att genom avgiftsbelagd tillståndsgivning i praktiken driva bort de romska tiggarna från Eskilstuna.

Hon berättar att ett par andra frågor också varit föremål för konflikt. När hon tagit upp nödvändigheten av att kräva kollektivavtal i samband med offentlig upphandling har det tillbakavisats av arbetarekommunen med  hänvisning till att det strider mot EU-direktiv. Caroline och flera andra ville ha ett tydligt ställningstagande från S i Eskilstuna på krav på kollektivavtal inför valrörelsen. Flera kommuner kräver idag kollektivavtal vid offentlig upphandling så det går att göra om bara viljan finns säger hon.

Behandlingen av de ensamkommande flyktingbarnen har också varit en stridsfråga där S-M-C ville driva bort dom som fyllt 18 från kommunen till Migrationsverkets boenden för vuxna var som helst i landet och därmed rycka upp dem från de miljöer de rotat sej i. Man hänvisade till ekonomiska skäl trots att kommunen gått med ett plus på 83 miljoner genom hanteringen av ensamkommande barn.

Caroline menar att det är skrämmande hur SD:s retorik verkat få fäste i det socialdemokratiska partiet. Man tror att man ska kunna vinna tillbaks väljare genom att anpassa sej till SD-opinionen. Istället bekräftar man deras mörka samhällssyn menar Caroline.

Hennes lösning är istället en satsning på reformer. Jobb, anställningstrygghet, en tandvård alla har råd med, kortare arbetstid, bygga hus som folk har råd att bo i.

När det gäller läget inom socialdemokratin så menar Caroline att det knappt förs några diskussioner. Hon gick med 2014 då hon ville hjälpa till att slå fram ett alternativ till de växande Sverige-Demokraterna. Nu ser hon ingen möjlighet att göra det genom det socialdemokratiska partiet. Hon kommer dock ingalunda att lägga ner sin kamp för ett humanare samhälle. Hon nämner ett läxhjälpsprojekt i Fröslunda som en möjlig aktivitet för den närmaste framtiden. Säkert kommer vi att få höra mer om Caroline Holmstedt när det gäller samhällsomvandlande aktivitet.

Peter Widén

You May Also Like