Internationella arbetarförfattare (4): Michail Sjolochov 1905-1984

Michail Sjolochov föddes vid floden Don i den lilla staden Vesjenskaja, Ryssland. Michaels far var kreaturshandlare men Michaels liv blev annorlunda faderns. Efter studier i Moskva kom han vid 16 års ålder med i en exekutiv kommitté i sitt hemdistrikt. Han deltog i inbördeskriget och blev senare medlem i Högsta Sovjet.

 

Sjolochovs romaner hör till några av de mest lästa i det gamla Sovjetunionen. Stilla flyter Don gavs ut i början av 1920-talet. Den filmades och visades även på svenska biografer på 50-talet.

Läsaren får en inblick i deras liv – hur de får anpassa sig till en ny livsstil när deras små jordbruk slås ihop och blir allt större på 1920 och 30-talet. En livsstilsändring mot hur den utsatta befolkningsspillran levt tidigare i historien.

Som läsare blir man gripen och tar ställning för gruppens liv i det tidiga Sovjet, som då styrdes med järnhand av Stalin.

Ämnet som sådant kan verka tungt att läsa i sammanlagt 600 sidor, men när man en gång börjat är man snart fast i texten.

Det är alltså två läsvärda romaner, Skörd vid Don och Nyplöjd mark av Michail Sjolochov, som jag varmt kan rekommendera.

Kjell Andersson

You May Also Like