Foto: RW från skärm, mötet i Finland.

Fortsatta diskussioner mellan Finland, Sverige och Turkiet om villkoren för NATO-medlemskap

I fredags 26 augusti träffades representanter för Finland, Sverige och Turkiet för att förhandla om Natomedlemskapet. Finland stod som värd för mötet som ägde rum på Königstedts herrgård i Vanda.

Vid mötet deltog inga politiker utan enbart experter från de tre ländernas utrikesdepartement samt från inrikes- justitie- och försvarsministerierna.

Vad man kom fram till under mötet är dolt i dunkel. Men Finlands chefsförhandlare Jukka Salovaara kan dock avslöja:

“Vi har avslutat våra samtal, och mötet var jättekonstruktiv”. Något som är standardsvar i diplomatkretsar när man inte har något att berätta eller inte vill berätta.

På en fråga om huruvida man kan se några tecken på att Turkiet skulle vara redo att godkänna Sveriges och Finlands Natomedlemskap blev svaret “lite undvikande” enligt svenska Yle.

Erdogans utrikespolitiske rådgivare Ibrahim Kalin, som var en av ledarna för den turkiska delegationen, var något mera frispråkig. Efter mötet sa han; “Finland och Sverige är mer mottagliga för Turkiets krav.”

I ett uttalande från Ibrahim Kalins kansli står att läsa:

“Finland och Sverige har förnyat sitt åtagande att visa…” FULL SOLIDARITET  “…och samarbete med Turkiet i kampen mot alla former av manifestationer av terror”, enligt svenska YLE.

Varje uttalande från turkisk sida om en positiv utveckling av förhandlingarna, tolkar jag som något negativt beträffande Sveriges, men även Finlands, eftergifterna för att blidka despoten Erdogan.

För övrigt noterar jag att det blev det knäpptyst i svenska media med anledning av Turkiets flyganfall mot gränsposteringar inne på Syriskt territorium. Det blev några korta notiser. Därefter knäpptyst.

Och jag väntar fortfarande på att media ska upprepa frågan som Magdalena Andersson inte ville svara på vid partiledarutfrågningen i Ekot 9 augusti. Hon ville ju “bakgrundskolla” med utrikesminister Ann Linde innan hon svarade.

Jag upprepar frågan:

– Nu har du Magdalena Andersson haft över tre veckor på dig att bakgrundskolla med din utrikesminister Ann Linde. “Tycker du att den fängslade HDP-ledaren Selahattin Dermitas, som är ledare för ditt systerparti HDP i Turkiet, ska friges?”.

PS. Jag noterar att på bilden från förhandlingsmötet, avfotograferad från en utskrift, ser man 18 personer. 16 av dessa är män. En tillfällighet? Eller ett tecken på att att det här med krig, bomber och granater, pang, bom och dunder huvudsakligen är manliga “sysselsättningar”?

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like