Honduras: morden på folkrörelseföreträdare fortsätter

Våldet mot representanter för folkliga rörelser fortsätter i Honduras. En våg av attacker har ägt rum mot miljöaktivister. För en vecka sedan mördades två ledande medlemmar i rörelsen Enade bondeförbundet för vatten (Movimiento Unificado Campesino del Agua). Bakgrunden är en tioårig konflikt med de stora jordägarna i området. Vilka använder lönnmord för att sätta skräck i bönderna. Och få dem att ge upp sin kamp.

Terrormorden mot folkrörelseföreträdare har pågått sedan 2009, då den demokratiskt valde presidenten Manuel Zelaya störtades i en statskupp. Kuppen hade stöd från USA, och Hillary Clintons påtagliga engagemang väckte uppmärksamhet; och förvånade en del bedömare.

Den omedelbarra följden av kuppen blev att Honduras lämnade ALBA, den latinamerikanska sammanslutningen av länder som eftersträvade ekonomiskt oberoende av USA och social utjämning. I motståndet mot ALBA har inte oväntatUSA o ch den latinamerikanska överklassen förenats.

José Maravilla

Liknande artiklar:
Dick Emanuelsson om ett underrapporterat aktuellt skeende TEGUCIGALPA / 2017-12-18 / Igår mottog vi, från
Svensk-Kubanska Föreningen uppmärksammar att den svenske journalisten Dick Emanuelsson åter är hotad av latinamerikanska högerkrafter.
”Utan rättvisa kommer regimen aldrig få fred” Publicerad 5 december 2017 Den panamerikanska vägen utanför
Klockan 12.08, kubansk tid, störtade igår (18 maj)  en Boeing 737-200 tillhörande Cubana de Aviación.