City och IFK sparkas ut från Tunavallen

De två genom åren mest framträdande fotbollsklubbarna, City och IFK, kastas ut från Tunavallen, där IFK den 3 augusti 1924 spelade den nystartade allsvenskans första match. Motståndare var arbetarlaget IK Sleipner från Norrköping. Gästerna vann med 3-1.

Nå, nu är det slutspelat på Tunavallen för IFK Eskilstuna. Liksom för vår stads idag ledande klubb City, med en allsvensk säsong i bagaget (1925/26).

In på vallen springer i stället AFC, ett Solna-lag som i praktiken är ett bolag ägt av företagaren Alex Ryssholm. Att det blir så blev helt klart efter det att föreningen Citys medlemmar i tisdags kväll (24/10) röstat om ”samgående/samarbete” med AFC.

Det som ägt rum – att ett lag flyttar från en stad till en annan – är hittilldags unikt i svensk fotbollshistoria; och speglar förstås det som nu pågått det senaste årtiondena: Kommersialiseringen av de stora bollsporterna. Den ideella folkrörelsegrunden har hastigt vittrat ner.

Det enda lag som tillsammans med AFC i fortsättningen får kampera på Tunavallen är tjejerna i Eskilstuna United. Som i tisdags kväll på bortaplan slog ut AIK ur svenska cupen. 6-1 blev det. Den tionde november blir motståndet tuffare för Eskilstuna-tjejerna. Då tar man på Tunavallen emot tyska Wolfsburg, ett av världens absolut bästa klubblag.

Nästa allsvenska match sker den 30 november på Tunavallen. Då möter hemmalaget Karlslunds IF Örebro.

You May Also Like