City och IFK sparkas ut från Tunavallen

De två genom åren mest framträdande fotbollsklubbarna, City och IFK, kastas ut från Tunavallen, där IFK den 3 augusti 1924 spelade den nystartade allsvenskans första match. Motståndare var arbetarlaget IK Sleipner från Norrköping. Gästerna vann med 3-1.

Nå, nu är det slutspelat på Tunavallen för IFK Eskilstuna. Liksom för vår stads idag ledande klubb City, med en allsvensk säsong i bagaget (1925/26).

In på vallen springer i stället AFC, ett Solna-lag som i praktiken är ett bolag ägt av företagaren Alex Ryssholm. Att det blir så blev helt klart efter det att föreningen Citys medlemmar i tisdags kväll (24/10) röstat om ”samgående/samarbete” med AFC.

Det som ägt rum – att ett lag flyttar från en stad till en annan – är hittilldags unikt i svensk fotbollshistoria; och speglar förstås det som nu pågått det senaste årtiondena: Kommersialiseringen av de stora bollsporterna. Den ideella folkrörelsegrunden har hastigt vittrat ner.

Det enda lag som tillsammans med AFC i fortsättningen får kampera på Tunavallen är tjejerna i Eskilstuna United. Som i tisdags kväll på bortaplan slog ut AIK ur svenska cupen. 6-1 blev det. Den tionde november blir motståndet tuffare för Eskilstuna-tjejerna. Då tar man på Tunavallen emot tyska Wolfsburg, ett av världens absolut bästa klubblag.

Nästa allsvenska match sker den 30 november på Tunavallen. Då möter hemmalaget Karlslunds IF Örebro.

Liknande artiklar