Foto: Pexels.

Hojjan & Bojjan – Den konkurrerande lokaltidningens nya medarbetare

Vår konkurrent på lokalplanet, den liberala Eskilstuna-Kuriren (E-K), slår på stort med två nya medarbetare. Det är “Hojjan & Bojjan”, som med sin egen podcast ska prata om “sex, knark, fest, mens, problem för kvinnor – för det är fan inte lätt att vara kvinna ska du veta”, som Hojjan säger till E-K.

“Hojjan & Bojjan är två galna tjejer som gjorde sin audition på fyllan under studenten. Nu har de en podd i samarbete med E-K där duon “tar upp allt det där som ingen vågar prata om”.

Denna audition går att se och höra i samband med studentutspringet från S:t Eskils gymnasieskola där de, enligt egen utsago är på fyllan, skrålar: “Bira, bira, bira. Bärs, bärs, bärs. Bira, bärs, bira, bärs. Bira, bira, bira, Bärs, bärs. bärs”, vilket ju är väldigt frispråkigt.

Efter detta studentutspring från S:t Eskils skola i juni i år hände ett “mirakel”. Det var när E-K ringde till Hojjan & Bojjan och frågade om de ville göra en egen podcast i samarbete med E-K.

Och på den vägen är det. Nu ska de framöver göra inlägg som handlar om “deras största intressen” – “festa, dricka alkohol och supa”.

“För om Hojjan & Bojjan får bestämma är det slut på att bara skriva nyhetstexter gjorda för gamla människor. Nu är det hög tid att de äldre får anpassa sig efter de yngres språk”, skriver E-K 2 december 2021.

Intervjun med Hojjan & Bojjan i E-K avslutas med den självklara frågan:

“Har ni några personalfester på Eskilstuna-Kuriren?”

I en faktaruta kan man läsa om Hojjan & Bojjan:

  • Intressen: Festa.
  • Läser: Ingenting.
  • Genomsnittlig skärmtid på telefonen om dagen: Nästan tio (Hojjan) respektive nio (Bojjan) timmar.
  • Tittar på (förutom telefonen): Varandra. Eller “Ex on the Beach”.
  • Aktuella med: Eskilstuna-Kurirens nya podd.

Efter denna förstärkning på Eskilstuna-Kuriren darrar vi på eFOLKET av skräck. Hur ska vi klara oss i den hårdnande mediala konkurrensen om intresset.

Kommer våra läsare, tittare och lyssnare att överge oss till förmån för Hojjan & Bojjan på E-K som “tar upp allt det där ingen vågar prata om”.

Lästips:

Jag vet inte om det är öppen artikel/insändare, så jag skickar med insändaren som avfotograferad bild.

Insändare E-K 14 december.

Jag lägger med ett par bilder från “Ex on the Beach”, som är det enda Hojjan & Bojjan tittar på, utöver de 9-10 timmar mobiltelefontid per dag – enligt faktarutan. Någon tid för läsning finns naturligtvis inte efter allt festande och supande. Dygnet har ju trots allt bara 24 timmar, så det gäller att prioritera.

“Det är fan inte lätt att vara kvinna”.

PS. I dagens E-K, 14 december, har journalisten Sven Strömberg en insändare där han starkt kritiserar tidningen som “verkar helt ha tappat koncepterna…En äldre och trogen läsare tar sig för pannan….Nu ska det festas och supas… tidningen borde byta namn till Flaskposten…”. Insändaren har rubriken: “Skål tamejfan nya EK – Godnatt gamla EK!

Sven Strömberg är kanske mest känd som ledare för Aktuellts sändningar under 1990-talet och som sedan blev Aktuellts korrespondent i Washington, för att i början av 2000-talet återkomma till Aktuellt.

Men Sven Strömberg började sin journalistiska bana som korrekturläsare på tidningen Folket 1960, och fick sedan en reportertjänst på Folket.

Rolf Waltersson

You May Also Like