Inte bra för studierna. Bildskapare: Alexa / pixabay.

Alkohol och öppettider

Läste just i eFOLKET att kommunledningen i vår stad vill förlänga krogarnas tillåtna öppettider med en timme, till klockan tre på natten.

Drivande bakom beslutet tycks moderaternas kommunalråd Jari Puustinen ha varit. Och han har fått understöd från kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Ett argument har varit att Eskilstuna nu blivit en “universitetsstad”, och förlängda öppettider är ett sätt att gynna studentlivet.

Hur studenternas studier och kunskapsutveckling gynnas av öppethållande mellan klockan två och tre förmedlas inte.

Kommunpolisen Elin Johanssons kommentar är att det kommer att leda till mer ordningsstörningar och ökad arbetsbelastning för stadens poliser.

Som jag ser det skulle förlängt öppethållande kunna vara rimligt endast om serveringen av alkoholhaltiga drycker i den lokala ordningsstadgan inte tillåts efter ett visst klockslag. Mitt förslag är:

Efter 22.22 – högst 2,2.

Dessa bör efter 22.22 definitivt stå kvar på hyllan, anser insändarskribenten. Foto: anonym / pixabay.

Alltså: efter 22.22 skall endast lättöl eller andra drycker med alkoholhalt på högst 2,2 procent få serveras.

Vinnare skulle bli arbetstyngda poliser, studenter och alla andra som vill ha en vettig diskussionsmiljö, barn som slipper få hem fulla föräldrar, förbipasserande som slipper trakasserier och gap och grannar till krogarna som får en lugnare miljö. En annan fördel skulle bli att misshandelsfallen frampå småtimmarna kan bringas ner.

Regeln 22.22 – 2,2 skulle också sända bra signaler till vårt uppväxande släkte. Att diskutera med varandra utan att sluddra och upprepa sig är utmärkt och naturligt också för vuxna och mogna människor.

Och om denna regel (22.22 – 2,2) infördes skulle jag kunna tänka mig att restriktioner gällande öppettider kanske helt kunde slopas.

Vad gäller anpassningen till studenternas behov och önskemål tycker jag att prioritet ett borde vara att se till att åtminstone en bokhandel öppnas i centrala Eskilstuna. På den punkten är det säkert inte bara studenter som tycker att det rådande tillståndet är skandalöst.

Boende på Eskilstunas kroggata

You May Also Like