Dråpslag mot Edward Blom och alla andra livsnjutare

Nu ska alkoholskatten höjas. Öl och vin med 5 procent och sprit med 1 procent. Det var den tidigare S-regeringen som lade fram förslaget om skattehöjningen och som nu genomförs av den nya högerkonservativa regeringen trots att moderaterna tidigare var mot skattehöjningen: Så här skrev man då:

Skattehöjningar är särskilt olyckligt i ett läge då Sveriges hushåll redan pressas av kraftigt ökande kostnader”.

Nu genomför man detta, vilket gjort att folk “Rasar mot höjningen av alkoholskatten” enligt de braskande rubrikern:

“Jag tycker det är fel att höja skatten på någonting som folk tycker är roligt och trevligt, och som skapar guldkant i vardagen för många”, säger Edward Blom, till Aftonbladet. Edward Blom är gastronomen som nog mest känd för sin medverkan i melodifestivalen 2018 med succelåten “Livet på en pinne”.

Även Richard Herrey, moderaten som dansade i “Gyllene skor” i melodifestivalen för många år sedan, är mycket kritisk.

Susanna Silfverskiöld, skribent på tankesmedjan Timbro, är besviken:

“Svenskarna är redan ett av världens hårdast beskattade folk. Ynkligt”, skriver hon enligt Aftonbladet.

Nöjd är däremot före detta klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S):

Som f.d. minister för folkhälsofrågorna kan jag ju inte bli annat än väldigt nöjd med att den nya regeringen höjer skatterna just här”.

Om man tittar vad som döljer sig bakom procenttalen så innebär det att skattehöjningen på öl med 5 procent att en burk öl som nu kostar 20 kronor blir 1 krona dyrare

Och vinflaskan för 100 kronor, som naturligtvis kostar 99 kronor av psykologiska prisskäl, skulle med 5 procent skattehöjning kosta 4,95 mera. Avrundat till jämna kronor blir alltså vinflaskan 5 kronor dyrare.

Kan ju lägga till att Edward Blom har egna (vinst)intressen i alkoholbranschen. Liksom många andra kändisar har han ett eget vinmärke, både rött och vitt, som finns att inhandla på Systembolaget.

Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon kostar av en tillfällighet just 99 kronor, och kommer därmed att kosta 104 kronor efter skattehöjningen. Försäljningen kommer att rasa och Edward Blom ställs på bar backe.

Och hur hårt slår skattehöjningen med 1 procent på starksprit?

Naturligtvis håller sig Edward Blom framme med eget snapsmärke att köpa på systembolaget; “Edward Bloms Högtidssnaps” 50cl för 249 kronor som efter chockhöjningen med 1 procent kommer att bli 2 kronor och 49 öre dyrare. Avrundat till jämna kronor kommer flaska att kosta antingen 251 kronor om man avrundar neråt, eller 252 kronor om man avrundar uppåt.

Som den gastronom Edward Blom är har också ölglas av eget märke som passar utmärkt till det öl har också lanserar i eget namn.

Var ska sleven vara om inte i grytan.

PS. Att så många kändisar lanserar egna öl- vin- och spritmärken för att tjäna pengar visar att man kan bli alkoholberoende på olika sätt.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like