Förmiddagen den 21 oktober hölls på ABF:s lokal en föreläsning av författaren Håkan Boström. Den välbekante Eskilstunasonen lockade en skara nyfikna åhörare.
Föreläsningen inleddes med Boströms förklaring till varför hans verk alltid haft en förankring i vår stad Eskilstuna. Boströms författarskap har till stor del återspeglats av hans liv och uppväxt i staden, som han varit bofast i hela livet.
Boström orienterade sig medvetet bort från industrin redan i tonåren och började sitt vuxenliv som anställd på konditori. Vid samma tid var han revisor i ett fackförbund. Via rollen som revisor väcktes det litterära intresset. Yrket som konditor fick ett tvärt slut i samband med att Boström fick diagnosen mjölallergi. I och med det fick skrivandet mer prioritet.
Att skriva dikter blev Boströms väg in i författarskapet och de första dikterna publicerades i fackliga tidningar. Genombrottet kom med diktsamlingen ”Anteckningar från ett protokollfört möte” (1972). Diktsamlingens samtliga exemplar sålde snabbt slut och framgången ledde till bland annat TV medverkan. Det blev starten på den arbetarförfattarkarriär vi känner till idag. Föreläsningen fortlöpte med att Boström läste högt ur några av sina böcker, där han hade valt ut stycken som beskrev Eskilstuna.
Föreläsningen avslutades med att frågor ställdes till författaren. Bland annat fick vi veta att Boströms personliga favoritverk är ”Slaktarens öga” och den biografiska romanen ”Vallmohöst”.